Archieven

Dit bericht is 1969 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – In de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer tekent zich in de gemeente Krimpenerwaard in grote lijnen het zelfde beeld af als landelijk.

Een overduidelijke winnaar: de VVD, het verrassende D66 op de tweede plaats, een forse achteruitgang voor PVV, CDA, Groen Links, SP en 50Plus. Verder een lichte teruggang voor PvdA, en SGP, maar lichte winst voor de ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Opmerkelijk is de forse toename van het aantal stemmen voor Forum voor Democratie en een flinke score voor nieuwkomer Ja21. De behoefte van boeren en andere inwoners van het plateland om zich duidelijker te profileren resulteerde hier in meer dan 450 stemmen voor de BoerenBurgerBeweging.

Ook in Krimpenerwaard heeft de linkerkant van het politieke spectrum een flinke deuk opgelopen en zijn de partijen aan de uiterste rechtervleugel aan een flinke opmars begonnen. In totaal zijn de 36.883 uitgebrachte geldige stemmen in de gemeente Krimpenerwaard verdeeld over 35 partijen. In totaal stemden 3.930 kiesgerechtigden per brief. De VVD met 1013, CDA met 615 en PvdA met 490 waren daarin de duidelijke koplopers.

Pascal Zuijderwijk, fractie voorzitter van de plaatselijke VVD constateert met plezier dat zijn partij ook in de gemeente bij deze verkiezingen verreweg de meeste stemmen heeft behaald. De forse stemmenwinst aan de uiterste rechterzijde is niet ten koste gegaan van de VVD. “We hebben het voordeel van een stabiele partij te zijn, die zich ook vernieuwd en meebeweegt met wat er leeft in de maatschappij en daarop ook anticipeert.” Bij de gemeenteraadsverkiezingen liggen de plaatselijke verhoudingenweer anders, maar Zuijderwijk vindt deze uitslag wel een duidelijke boodschap van de kiezer.

Jan van der Zwaart, commissielid voor D66 in de gemeenteraad en campagneleider is uiteraard dolblij met de landelijke winst die zijn partij heeft geboekt. “Het blijkt dat de duidelijke keuzes die we maken zijn aangeslagen.” De winst van ruim plaatselijke 900 stemmen stemt Van der Zwaart hoopvol voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, er zou dan een derde zetel inzitten. Maar door het plaatselijke politieke landschap met haar diverse lokale partijen is dit een flinke uitdaging, die Van der Zwaart graag aangaat.

Ton van Dorp, fractievoorzitter van de plaatselijke ChristenUnie toont zich zeer tevreden over de stabiele prestatie van zijn partij, die toch ook regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen. “Een hoge opkomst is vaak niet voordelig voor de kleine partijen, maar we hebben ons prima staande gehouden. In de periode tussen de verkiezingen zijn de peilingen altijd iets gunstiger, maar uiteindelijk zijn er toch potentiele CU-stemmers die dan strategisch gaan stemmen. Ik denk dat we ook onze partijleider Gert-Jan Segers credits moeten geven, want hij wordt met zijn vertrouwenwekkende uitstraling breed gewaardeerd.”

In het kader van een mogelijke landelijke coalitie met ook D66 ziet hij toch wel wat punten die voor een Christelijke partij moeilijk liggen. “We zijn landelijk gelijk gebleven, maar in de gemeente Krimpenerwaard hebben we toch licht gewonnen. Dat biedt mogelijkheden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen”, aldus Van Dorp.

Cees van der Graaf, voorman van de plaatselijke Partij van de Arbeid, had een wat beter resultaat verwacht. “Ik denk dat de onrust vanwege onze late wisseling van partijleider niet echt heeft geholpen, maar je constateert verder dat het gedachtengoed van de linkse partijen momenteel niet het momentum heeft.” In de gemeente Krimpenerwaard was er een beperkt verlies voor de PvdA. Er is dus nog veel werk te verrichten. Volgens Van der Graaf is dat in eerste instantie “goed evalueren en daarna niet meer omkijken, maar vooruit kijken en duidelijk onze richting aangeven.”

SGP-fractievoorzitter Jan Verburg is blij met het weer stabiele resultaat van zijn partij. “Natuurlijk hebben we gehoopt op die vierde zetel, maar dit is ook een resultaat om tevreden me te zijn”. Verburg denkt dat de hoge opkomst voor zijn partij wel het gebruikelijk negatief effect heeft gehad. “We kunnen rekenen op een trouwe achterban, maar ook wij merken natuurlijk dat algemene onvrede bij kiezers leidt tot het eens gaan kijken bij ander partijen. Landelijk betreurt Verburg de duidelijke winst van D66. “Die versterking van de progressieve richting baart me wel zorgen.” Het is jammer dat we in deze coronatijd niet normaal fysiek campagne hebben kunnen voeren. Dat gevoel hebben we echt gemist.”

Ondanks een klein verlies in de gemeente Krimpenerwaard ziet Verburg voor zijn partij ‘die staat voor haar principes’ de komende gemeenteraadsverkiezingen met veel vertrouwen tegemoet.

Irma Bultman, fractieleider van het CDA in de gemeente Krimpenerwaard en lijstduwer voor het CDA in kiesdistrict Leiden, is niet helemaal verrast door de terugval van haar partij, maar wel door de mate waarin. “De campagne liep natuurlijk niet echt lekker en als je dan ziet dat je partij op bepaalde dingen wordt afgerekend en dat de hele toeslagenfraude kennelijk niet van invloed is geweest op de verkiezingsuitslag is dat wel verbazend. Ik denk dat we na deze verkiezingsuitslag als CDA echt terug moeten naar onze wortels. Wat willen we zijn, waar willen we naar toe.”

Voor het CDA in de gemeente is het ook niet treuren maar vooruit kijken, zegt Bultman. “We hebben een mooi aantal nieuwe en ook jonge leden erbij, en nu is het zaak om met een goed programma en aansprekende kandidaten straks de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. En de eerste stappen daartoe gaan we binnenkort al zetten.”

Dit bericht is 1969 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief