Archieven

Dit bericht is 2697 keer gelezen

LEKKERKERK – Het voormalige Raadhuis in Lekkerkerk is omgebouwd tot langdurige opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De locatie is donderdag in gebruik genomen en biedt plek aan 28 tot 30 mensen.

“Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is de gemeente Krimpenerwaard direct begonnen met het organiseren van een opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne”, vertelt wethouder Leon de Wit aan RTV Krimpenerwaard.

In eerste instantie is er een noodopvang gerealiseerd in de Meent in Schoonhoven met ongeveer 70 plekken. “Maar daar wil je ze niet al te lang laten wonen, omdat je daar toch erg op elkaar zit. Er is weinig privacy en daarom hebben we gezocht naar locaties voor langdurige opvang”, zegt De Wit.

‘Meer locaties’
Op dit moment zijn er twee locaties voor langdurige opvang gevonden, namelijk het oude Raadhuis van Lekkerkerk en een locatie in Krimpen aan de Lek. Bij elkaar bieden de locaties plek aan ongeveer 70 mensen. “We zijn op dit moment aan het zoeken naar  mogelijkheden om nog meer mensen te kunnen opvangen. Dat heeft even zijn tijd nodig, maar dat gaat ook goed komen”, aldus de Wit.

De mensen die in de noodopvang in Schoonhoven zitten worden overgeplaatst naar een langdurige opvangplek hier in Lekkerkerk of in Krimpen aan de Lek. “Bij de overplaatsing wordt er gekeken naar welke mensen we samen kunnen plaatsen. Sommigen zijn familie, hebben samen gereisd of hebben in de afgelopen weken een band met elkaar opgebouwd. Die gaan wij dan natuurlijk niet uit elkaar halen”, zegt Claudia Speksnijder, projectleider langdurige opvang.

‘Eigen plek’
Op de begane grond van het oude Raadhuis is een gezamenlijke woonkamer waar iedereen met elkaar kan optrekken. Er zijn verschillende zithoeken en er is een grote eettafel. Daarnaast is er ook een gezamenlijke keuken en bar waar iedereen gebruik van kan maken.

Op de bovenverdieping zijn verschillende kamers omgebouwd tot slaapkamer. “De voormalige raadszaal is de grootste slaapkamer met acht bedden”, laat Speksnijder zien. “Wat het voordeel is van deze locatie in plaats van de noodopvang in Schoonhoven is dat de mensen hier toch meer hun eigen plekje hebben.”

Dit bericht is 2697 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Langdurige opvang Oekraïners in voormalig Raadhuis Lekkerkerk

  • Puik project Claudia!
    Om een zinvol en haalbaar integratieproces na te streven, zou het wellicht opportuun zijn om na te gaan of er binnen de populatie personen zijn die in het verenigingsleven interesse zouden hebben. De muziek vereniging Lekkerkerk bv zit te springen om nieuwe leden, je weet maar nooit, het zou een mooie win-win situatie kunnen opleveren. Een korte inventarisatie zou wellicht wat op kunnen leveren, wat zijn jouw ideeën daar over. Graag stel ik me beschikbaar om mee te sparren.
    Ben benieuwd naar je reactie.
    Met vriendelijke groet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief