Archieven

Dit bericht is 1887 keer gelezen

Krimpenerwaard – De aangekondigde verplaatsing van de ambulancepost Zuidbroek naar Bergambacht heeft al veel vragen opgeroepen. Hoewel de aanrijtijden voor met name Schoonhoven zouden verbeteren, worden Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en deels ook Lekkerkerk afhankelijk van ambulances vanuit regio Rotterdam. Iets dat de aanrijtijden juist dramatisch zou verslechteren zeker als er rekening wordt gehouden met het drukke verkeer op de Algeracorridor en de brug.

Eerder al had Leefbaar het college van de gemeente Krimpenerwaard schriftelijke vragen gesteld. Op basis van die antwoorden, hebben zij nu aanvullende vragen gesteld. Hoewel het college en de gemeenteraad geen zeggenschap hebben over de ambulancepost, kan er wel degelijk in overleg met het verantwoordelijke RVA Hollands Midden getreden worden.

Omdat de aanrijtijden voor met name Ouderkerk aan den IJssel en buurtschap Lageweg praktisch gezien vanuit Rotterdam Noord tussen de 25 en 30 minuten in optimale omstandigheden zullen liggen, worden de inwoners hier – net als in Krimpen aan de Lek en deels Lekkerkerk – afhankelijk van burgerhulpverleners en First Responders, zoals de vrijwillige brandweer.

Leefbaar Krimpenerwaard vraagt zich af hoe wenselijk dit is, zeker als het om spoedsituaties zoals reanimaties gaat? Ook wil de partij graag weten of de Veiligheidsregio en het college goed beseffen welke effecten die op deze hulpverleners kan hebben als zij lang op een ambulance moeten wachten? Is ook de psychische belasting van deze hulpverleners meegewogen, als het om levensbedreigende spoedhulp gaat?

De portefeuillehouder heeft eerder aangegeven de situatie scherp te gaan monitoren op overschrijding van de aanrijtijden. Leefbaar is daarom niet alleen benieuwd hoe de portefeuillehouder wil gaan monitoren, maar ook wat te doen als het niet goed blijkt te gaan. De ambulancepost in Zuidbroek is echter dan al verdwenen.

De partij vraagt de portefeuillehouder dan ook of zij een oplossing ziet om bij de veiligheidsregio’s aan te dringen op het behoud van de ambulancepost in Zuidbroek en een extra ambulance te plaatsen bij de brandweer Bergambacht?

Dit bericht is 1887 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief