Archieven

Dit bericht is 436 keer gelezen

We groeien naar het grote Voorjaars Verlangen toe. Ook dat ontluikende gevoel in dit jaargetijde, waar nu voornamelijk volkse somberheid troef is door de boze buitenwereld? Gelukkig hebben we hier ’s lands verste vergezichten. Die horizontale streep tussen blauw en groen is een onbetaalbare luxe in volgebouwd Nederland..! Dan monter ik mezelf weer traditioneel op met Krimpenerwaardse gedachtentaferelen als bijgevoegde foto. Wat me altijd direct opvrolijkt en me tot ware geluksvogel promoveert.

Voor degene die hieraan gewend is: we wonen hier in het mooiste gedeelte van het land. Een stiltegebied middenin de Zuid-Hollandse hectiek. Geniet nog zolang het kan van de heerlijke buitenrecreatie vooralsnog de oprukkende verstedelijkingsverdichting dit belet. Volgens onze idealistisch nijvere minister moeten er bijna 1.000.000 woningen bijgebouwd worden in dik zeven jaar tijd. Alsof ie het over zijn schoenen heeft. Oké, het zullen dan wel m2-dwergendozen uit een fabriek worden, maar dan nog zijn deze aantallen volstrekt irreëel. Getuigt dit van weinig realiteitszin. Vraag het maar aan alle Nederlandse bouwers.

Gewoon een politiek op stekertje deze onbetaalbare en nooit te realiseren nieuwbouw. Sprookjes voor het rijk en de huizenzoeker. En natuurlijk weer volgens plan de meesten hiervan in de reeds lang overbevolkte en drukke Randstad. Lekker landje pikken. De weide is nog wijds. Nauwelijks twijfelende of we dit gezien de denkbare bodem van de schatkist nog wel kunnen financieren. Hier überhaupt nog wel de ruimte voor is in ons postzegellandje. Om over de problematiek van de alras slinkende bouwvakkerspopulaties maar te zwijgen! Overmoed ten top dit zoethoudertje! Ze  enken daar in Den Haag zeker met een kinds volk vol imbecielen te maken te hebben.

Onze eigen Krimpenerwaard. Het groenste gedeelte van het groene hart. En toch met alle leuke dingen voor de mens binnen handbereik. Zeg nou zelf: een provincie als Limburg is op sommige plekken best mooi maar kunst en cultuur is daar ver te zoeken. Zelfs in een wereldstad als Maastricht zijn musea schaars: 9 om precies te zijn. Amsterdam telt er 60. Den Haag 30 topmusea. Vanuit het oude Holland is ons land gevormd. De pure bron van schoonheid, veelheid en diversiteit in fascinerend idyllische landschappen met historische pareltjes van bouwkunst!

De seizoenen volgen elkaar in de natuur trouw op. Tenminste als de mensheid dat niet verpest. Het ochtendblad naast mijn ontbijtbord doet velen bijna huilen van zoveel ellende. Er komt geen eind aan de grootste excessen ooit. Ergernis en onvrede stapelen zich op. Vooral de boomers die met een schone lei begonnen aan hun vreedzaam ijverig leven, schudden continu het hoofd. En wat hangt ons boven het hoofd in Europa? Na WO2 zei elk staatshoofd: ‘Dat nooit weer’. Ook hun geheugen is blijkbaar niet meer wat het geweest is. De honger naar geld en macht wordt, nooit eerder vertoond, zelfs openlijk uitgevochten met nucleaire dreigementen.

Gelukkig beschikken wij over plenty natuur hier in het Krimpenerwaardse. Afgebakend door leuke, historisch oude gemeenten. Alles omringd door jaloersmakende natuurstukjes. Die weliswaar helaas overal om ons heen aan alle kanten alweer snel over gaan in de alledaagse drukte. Waarbij het groen ontworteld wordt voor kale, bouw rijpende percelen. Wenst u lopend of fietsend tijdens een warmzachte lentebries alle voorbereidingen voor het weerzien straks met allerlei kraamkamers. En laat het maar vrolijk kwetteren boven ons hoofd. Of geluiden van alle oerbewoners van de weiden. De koeien die loeien, de hazen die razen.

Dit bericht is 436 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief