Archieven

Dit bericht is 1578 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Op 4 mei heeft burgemeester Martijn Vroom het lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ onthuld. Het kunstwerk krijgt hiermee op het Raadhuisplein een blijvende plek.

Waarom is dit kunstwerk?
Het Levenslicht is een monument om slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Martijn Vroom: “De verhalen van de Krimpenaren die zijn weggevoerd en vermoord moeten we niet onder stoelen of banken steken. Als gemeente vinden we het belangrijk om een blijvende plek te hebben waar we deze slachtoffers kunnen herdenken. Daarom hebben we met de lichtgevende stenen van het tijdelijke kunstwerk een nieuw lichtkunstwerk laten maken. Het kunstwerk is geïnspireerd op het tijdelijke kunstwerk.”

Bevrijding Auschwitz
In januari 2020 lag het lichtkunstwerk Levenslicht tijdelijk in de tuin bij het Streekmuseum Krimpenerwaard. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust. Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtkunstwerk ontworpen door Daan Roosegaarde.

Struikelstenen
Struikelstenen of Stolpersteine zijn gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen, die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s. Op de steen staat de geschiedenis van de zes weggevoerde en vermoorde Krimpense slachtoffers genoemd. Met de struikelstenen en het lichtkunstwerk Levenslicht herdenken we alle oorlogsslachtoffers, generatie op generatie.

Meer informatie staat op www.krimpenaandenijssel.nl/struikelstenen.

Dit bericht is 1578 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief