Archieven

Dit bericht is 514 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- De gemeente Krimpenerwaard gaat de openbare verlichting in de lintbebouwingen versneld vervangen door ledverlichting. Het collegebesluit betekent dat komende jaren ruim 1500 ‘gewone’ verlichting vervangen wordt door led. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het uiteindelijke doel: alle openbare verlichting in Krimpenerwaard bestaat uit led-verlichting. 

Led-verlichting heeft veel voordelen. Het kost minder energie en is minder storingsgevoelig. Dat is goed voor het klimaat. En de energie- en beheerkosten gaan omlaag.

Led-verlichting in de lintbebouwingen betekent een toename van 11% meer verlichting door led. De gehele openbare verlichting bestaat daardoor straks voor 45% uit led. Een mooie stap richting het einddoel: 100% led. Natuurlijk blijven we bij grote reconstructieprojecten de verlichting vervangen door led-verlichting. Jaarlijks passen we 6% van de gewone verlichting al aan naar led.

Aanpakken verlichting
“Er zijn verschillende redenen waarom er is gekozen om de verlichting in de lintbebouwingen aan te pakken. De verlichting staat vaak langs wegen die niet in beheer of eigendom zijn van de gemeente. Deze wegen komen daardoor bijna niet in aanmerking voor reconstructieprojecten (waarbij we gelijk de verlichting vervangen). Het gevolg is dat de verlichting niet vervangen wordt. Verder is de meeste verlichting in de lintbebouwingen al 20 jaar of ouder. Dat maakt het vervangen van de oude verlichting ook rendabel”, zegt wethouder Barth.

Het vervangen van de oude verlichting in de lintbebouwingen biedt nog meer kansen. Wethouder Barth: “Als gemeente willen we innovatief zijn. We willen per locatie onderzoeken of verlichting die reageert op beweging (detectieverlichting) mogelijk is. Dat betekent dat op het moment dat er verkeer aankomt, de verlichting gaat branden. Dit zorgt voor minder energieverbruik en minder lichtvervuiling.”

In 2024 gaat de gemeente aan de slag met de voorbereiding van dit project. In 2025 start de uitvoering door Heijmans. Dit bedrijf voert ook het onderhoud uit aan de openbare verlichting in de gemeente.

Dit bericht is 514 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief