Dit bericht is 7733 keer gelezen
KRIMPENERWAARD- “Never a dull moment” lacht Kees de Haan. Sinds hij een aantal jaren geleden voorzitter werd van RTV Krimpenerwaard heeft hij al van alles meegemaakt. “In deze functie moet je van alle markten een beetje thuis zijn” vertelt hij.
Er passeren onderwerpen die met de techniek te maken hebben, financiële kwesties, personele aangelegenheden en de programmering van de uitzendingen op radio en tv.” Dat gaat allemaal veel verder dan de passie die hem destijds deed besluiten zich te melden bij de illegale piratenzender Taurus in Stolwijk, waar hij de gelegenheid kreeg de luisteraars kennis te laten maken met de countrymuziek die hem zo na aan het hart lag.
Nog steeds trouwens, want ook bij RTV Krimpenerwaard presenteert hij nog altijd twee muzikale programma’s waarin muziek afkomstig van het Amerikaanse platteland wordt gedraaid en becommentarieerd.
Op organisatorisch vlak wacht Kees en zijn medebestuurders weer een nieuwe uitdaging. De rijksoverheid heeft besloten het lokale omroepbestel anders in te richten. Op dit moment zijn er nog zo’n 230 lokale omroepen die voor hun middelen voornamelijk afhankelijk zijn van de gemeenten waarin ze gevestigd zijn en van lokale sponsoren.
De verschillen zijn groot want de ene lokale omroep heeft meer financiële armslag dan de andere en dat leidt tot aanzienlijke verschillen in de journalistieke uitstraling. Dat heeft de overheid doen besluiten al die omroepen samen te voegen tot niet meer dan tachtig streekomroepen die volledig door het Rijk worden bekostigd en daardoor financieel onafhankelijker worden van hun gemeente.
De overheid verwacht daardoor de kwaliteit en professionaliteit van de omroepen in het land min of meer gelijk te trekken. Een overkoepelend orgaan, de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) gaat opleidingen, trainingen en begeleiding verzorgen, zodat het niveau in alle streken omhoog gaat.
RTV Krimpenerwaard anticipeert op deze ontwikkeling door toe te treden tot RTV Midden Holland. Een federatie waarin voorlopig zes lokale omroepen zich hebben verenigd in een samenwerkingsverband. Omroepen in Woerden, Oudewater, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Gouda doen ook mee.
Kennis uitwisselen en gebruik maken van elkaars diensten zijn vooralsnog hun voornaamste doelstellingen. Iedere omroep behoudt zijn eigen identiteit en uitzendschema maar wat technisch en organisatorisch gezamenlijk kan, wordt gebundeld en vanuit één pot gefinancierd.
“Dat betekent overigens niet dat we afscheid gaan nemen van onze eigen Vrienden van RTV Krimpenerwaard” benadrukt Kees. “De financiële ondersteuning die we van hen ontvangen zullen we ook in de toekomst hard nodig hebben en daar zijn we blij mee.”
Hoe het er na (vermoedelijk) 1 januari 2027 allemaal precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er weer het één en ander gaat veranderen in de organisatie van RTV Krimpenerwaard is wel zeker.
Dit is een artikel uit de gratis krant van RTV Krimpenerwaard die onlangs is uitgebracht
Dit bericht is 7733 keer gelezen
Recente reacties