Archieven

Dit bericht is 8120 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL- In 1994 openden Peter en Marjan Schaper hun Berekuil aan de Kalverstraat in Ouderkerk aan den IJssel. In hun knusse, beregezellige winkeltje gingen bonbons, chocoladefiguren, snoepgoed en serviesgoed over de toonbank.

Het was destijds een bewuste keuze om De Berekuil te beginnen. In de jaren ervoor waren zij eigenaar van brood- en banketbakkerij ’t Hoekpunt in Krimpen aan de Lek. De enorme aanloop en lange werkdagen deden hen besluiten het in Ouderkerk wat rustiger aan te doen. Maar dat liep toch wat anders. Klanten uit de hele regio, particulieren en bedrijven, vonden de chocolaterie al snel en voor ze het wisten hadden Peter en Marjan het weer bijna net zo druk als voorheen. Maar ze hadden er lol in en maakten iets moois van hun onderneming.

Dat vond zoon Luuk ook. Hij groeide op achter de chocolademachines en besloot in de voetsporen van zijn ouders te treden. In België volgde hij een prestigieuze opleiding tot patissier en hij werkte bij een gerenommeerde banketbakker in Den Haag. Om vervolgens terug te keren naar het nest in Ouderkerk waar hij de gelegenheid kreeg de chocolaterie van zijn vader en moeder uit te breiden met een patisserie waarin niet alledaags, maar wel overheerlijk gebak in de toonbank verscheen.

Een kleine drie jaar geleden zette Luuk de volgende stap. Hij opende onder de naam Luux by de Berekuil een eigen filiaal aan De Markt in Krimpen aan de Lek waar de chocolade van zijn vader en zijn eigen gebak werden gecombineerd met een ijssalon, waarin zeven dagen per week ijs wordt gemaakt van dagverse melk van kaasboerderij Speksnijder in Lekkerkerk. Zeker in de zomermaanden is het terras voor de winkel iedere dag druk bezet door liefhebbers van een ijskoude versnapering. Ondertussen werd hij eigenaar van de onderneming maar bleven zijn ouders wel nauw betrokken bij de gang van zaken. Bovendien richtte hij een productielocatie langs de Tiendweg in Krimpen aan de Lek in, waar de chocolade en patissierproducten worden gemaakt.

Nieuwe stap
Luuk had al enige tijd het idee om ook in Ouderkerk een filiaal in te richten waar cliënten niet alleen kunnen kopen maar er ook ter plekke van kunnen genieten. Toen hem ter ore kwam dat het eetcafé nabij het voetveer naar Nieuwerkerk aan de Dorpsstraat 56 er mee zou stoppen was hij er als de kippen bij. “Een prachtig pand op een mooie locatie”, vindt hij. Er moet de komende weken nog wel het een en ander gebeuren maar vanaf begin maart gaat Luux by de Berekuil naar deze locatie verhuizen. De winkel aan de Kalverstraat gaat dan dicht. “We hebben hier veel meer mogelijkheden”, vertelt Luuk. “Ruime parkeergelegenheid, een terras waar we wel tachtig gasten kunnen ontvangen en de mogelijkheid om ons aanbod fors uit te breiden.”

Naast de verkoop van gebak, ijs, chocolade en bonbons gaat Luux aan de Dorpsstraat ook lunches, high tea’s, en borrelarrangementen op de kaart zetten. “We breiden hier uit naar een horecagelegenheid”, glundert Luuk, die niets liever wil dan zijn onderneming verder te vergroten. Zijn ouders begonnen De Berekuil met z’n tweeën, Luuk heeft inmiddels meer dan dertig medewerkers in dienst en als de locatie aan de Dorpsstraat eenmaal open is worden er dat nog meer. Een knappe prestatie in deze coronatijd!

Dit bericht is 8120 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief