Archieven

Dit bericht is 1451 keer gelezen

BERGAMBACHT – De gemeente Krimpenerwaard heeft na een lange periode een besluit genomen over waar in de gemeente zogenaamde maatwerkwoningen geplaatst zullen worden. Het betreft een locatie naast het bedrijventerrein aan de Handelsweg / Provincialeweg. Deze locatie zal nu op haalbaarheid worden onderzocht. 

Om een geschikte locatie te vinden, zijn in eerste instantie samen met de gemeenteraad criteria opgesteld waaraan de betreffende locatie zou moeten voldoen. Vervolgens zijn in augustus 2023 alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard gevraagd om suggesties voor locaties aan te dragen. Uit deze oproep zijn 12 locaties naar voren gekomen. Deze suggesties zijn meegenomen in het locatieonderzoek dat door een extern, onafhankelijk bureau in het najaar van 2023 is uitgevoerd. Daarnaast heeft het bureau ook zelf – op basis van de door de gemeenteraad opgestelde criteria – locaties gevonden en onderzocht. In totaal zijn er 32 locaties bekeken en beoordeeld, waaruit de beoogde locatie nabij Bergambacht als meest geschikte locatie voor Maatwerkwoningen naar voren is gekomen.

Waarom Maatwerkwoningen?
Ook de gemeente Krimpenerwaard kent mensen voor wie wonen in een normale woonomgeving niet lukt. Door psychische problematiek, vaak gecombineerd met verslaving, raken zij snel overprikkeld en zijn zij niet in staat zich aan te passen aan hun omgeving. Dit leidt tot zeer lastige situaties voor deze mensen zelf, maar ook voor hun buren. Deze woonoplossing wordt in gemeente Krimpenerwaard ‘Maatwerkwonen’ genoemd. Vergelijkbare woonoplossingen in andere gemeentes zijn de Vennootsweg in Alphen aan den Rijn, Skaeve Huse in Rotterdam en Merwedehuusjes in Dordrecht. 

Doelgroep Maatwerkwoningen
Maatwerkwoningen zijn bedoeld voor inwoners van gemeente Krimpenerwaard die vaak een lange geschiedenis in de hulpverlening hebben. Zij passen zich door hun gedragsproblemen, psychische- of verslavingsproblemen, sociaal moeilijk aan hun omgeving aan. Het wonen in een woonwijk bezorgt hen veel stress en zij veroorzaken te veel overlast voor directe buren. De doelgroep bestaat vaak uit alleenstaande mensen van middelbare leeftijd. Wanneer wordt beoordeeld of een persoon past in een Maatwerkwoning, wordt ook gekeken naar de samenstelling van de groep. Door te wonen op een meer afgelegen plek, maar wel met begeleiding, kunnen bewoners hier tot rust komen en kan overlast veel beter ingeperkt en voorkomen worden. 

Dit bericht is 1451 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief