Archieven

Dit bericht is 1012 keer gelezen

BERGAMBACHT • De Syrische Manar Alakesh (22) uit Bergambacht organiseert een geldinzameling voor haar landgenoten die door de aardbeving zijn getroffen.

De Syrische gemeenschap in Nederland is in shock sinds de eerste berichten binnenkwamen over de natuurramp in het gebied, dat al zo geteisterd was door de burgeroorlog van twaalf jaar geleden, weet Manar. Onthutst is ze over de snelheid waarmee de VN-convooien, het Rode Kruis en andere hulporganisaties opereren in Turkije, maar die maar moeilijk de grensovergangen van Noordwest-Syrië kunnen oversteken. “Alle media-aandacht lijkt naar de ramp in Turkije te gaan, terwijl vier miljoen zwaar getroffen Syriërs het zelf moeten uitzoeken.”

Tenten
In Idlib, een stad zo groot als Nijmegen, leven twee neven van Manar. Ze hebben geen huis meer en bivakkeren op straat. Af en toe heeft ze telefonisch contact, maar de verbinding is doorgaans onmogelijk. Heel beperkt komt er nieuws binnen, ook van de jeugdvriend van haar vader Mahmoud. Ook hij leeft op straat.

“Er moeten in ieder geval tenten komen en eerste noodvoorzieningen getroffen worden”, vertelt Manar, die hierover contact heeft opgenomen met hulporganisaties als het Molhan-Team. Dit is een non-profitorganisatie, die Syrische vluchtelingen en slachtoffers beschermt, voedsel verstrekt en helpt met evacueren.

Vluchten
Manar moest destijds samen met haar ouders en tien miljoen andere Syriërs vluchten voor het Assat-regime. Ze wil er verder niet over uitweiden.

Het gezin vond zo’n zeven jaar geleden een nieuw thuis in Bergambacht. Net als haar drie broers bezit ze een flinke dosis gezond verstand en veerkracht om niet bij de pakken neer te zitten. In september start ze bij de Hogeschool van Amsterdam met de opleiding Biomedische Technologie.

“Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik wil in actie komen voor de nood van de mensen daar en hoop dat veel mensen inhaken.”

Doneren
Wie ook wil bijdragen aan de missie van Manar om de getroffen mensen in Noordwest- Syrië door de eerste ellende heen te helpen, kan doneren op bankrekening NL90RABO0319017079 t.n.v. Stichting de Oude Apotheek te Schoonhoven (o.v.v. donatie voor Syrië). Alle donaties komen via Molham Volunteering (of andere humanitaire organisaties in gebieden waar het Molham-Team niet kan komen) rechtstreeks ten goede aan de slachtoffers in de getroffen gebieden.

Meer informatie: www.molhamteam.com

Foto’s: Stephan Tellier
Tekst: Alje Bosma

Dit bericht is 1012 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief