Archieven

Dit bericht is 1688 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een conflict op het werk, echtscheiding of familieruzie is niet altijd op te lossen. Ondanks het dispuut is het in veel gevallen wel mogelijk om met elkaar goede afspraken te maken over de afhandeling. Vaak is dit het werk van een mediator.

Ruim twee jaar is de uit Brabant afkomstige Ellen Vereijken actief als mediator in conflicten. Eerst combineerde ze dit nog met haar werk als grafisch vormgever en reclamemaker.  “Een baan waarin je creatief moet zijn, het moet passen binnen het gestelde budget en proberen voor elkaar te krijgen wat je graag wilt”, vertelt ze erover. “Ik ben altijd freelancer geweest en werkzaam voor grote retailers.”  Een paar geleden stelde ze zich de vraag of ze dit nog wilde blijven doen. “In de zoektocht naar iets anders, kwam ik bij het vak van bemiddelaar uit.”

Conflictstromen
Ellen volgde de benodigde opleiding en deed ervaring op als buurtbemiddelaar. “Dit is een mooie manier om in het begin vaardigheid op te doen. Op vrijwillige basis doe ik dit nog steeds.” Er zijn drie grote conflictstromen: arbeids- en familieconflict plus echtscheiding. Ellen voegt daaraan toe dat familieconflicten meerdere verdiepingszaken heeft. “Een belangrijke daarbij is onenigheid over de nalatenschap.”

Mayet Mediators
Sinds een paar maanden is voor haar de reclamewereld definitief verleden tijd. Vereijken heeft de keuze gemaakt om volledig aan de slag te gaan als mediator. Ze opereert onder de vlag van Mayet Mediators. “Dit bedrijf is dertien jaar geleden opgezet door een echtpaar uit Halsteren in Noord-Brabant. Zij werken aan een landelijk netwerk, waarvan ik onderdeel mag zijn. Mijn werkgebied is Groot-Krimpenerwaard.”

Neutraal
Kantoor houdt Ellen in het monumentale pand aan de Jan Kortlandstraat, het voormalig kleuterschooltje. Haar man Paul de Vries, bekend zilversmid, heeft in ditzelfde gebouw zijn atelier. Belangrijk is dat cliënten in vertrouwen, zonder aanwezigheid van de tegenpartij, hun verhaal doen. De mediator is in het conflict neutraal en waarborgt de geheimhouding. Uiteindelijk krijgen de strijdende partijen, onafhankelijk van elkaar, de opdracht na te denken hoe de kwestie opgelost kan worden. Is er geen overeenstemming mogelijk, dan is de vraag hoe zakelijk uit elkaar kan worden gegaan.

Uit de cijfers van Mayet blijkt dat cases succesvol met een hoog percentage van 90 procent worden afgesloten. “Dit betekent dus niet dat alles is zoals het was tussen de strijdende partijen”, vult Ellen aan.

Specialiseren
Doelstelling van Ellen is om voor einde van dit jaar minimaal twintig cases behandeld te hebben. De komende tijd wil zij zich verder specialiseren in familieconflicten.

Dit bericht is 1688 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief