Archieven

Dit bericht is 2334 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink (31) lukt het als geen ander om ouderen met dementie aan het bewegen te krijgen. Filmpjes van de vaak eenvoudige lessen zijn wereldwijd miljoenen keren bekeken.

“Om het vak bewegingsagogie meer bekendheid te geven zet ik beelden van bewegingslessen met ouderen online”, geeft Joël als antwoord op de vraag waarom hij deze video’s op social media plaatst. “ De filmpjes geven een indruk hoe mensen op een leuke, vaak simpele manier in beweging komen.  In mijn werk bij de Lelie Zorgroep in Rotterdam merkte ik dat alleen actieve bewoners meedoen met beweeglessen. De anderen slapen veel overdag. Juist om deze groep aan het bewegen te krijgen zie ik als mijn uitdaging”, zegt de creatieve bewegingscoach. “Het gaat erom dat je ze op een bepaalde manier prikkelt om in actie te komen.”

Herkenbaar
Dit realiseert Kruisselbrink door vooral interesse te tonen: “denk aan bijvoorbeeld hobby’s, het werk wat ze gedaan hebben, lievelingseten, vakanties en gezinssituatie. Zo krijg ik aanknopingspunten om mensen enthousiast te krijgen. Omdat ik met ouderen werk die lijden aan dementie, schakel ik ook vaak de familie in voor informatie. Als iemand bijvoorbeeld  hovenier is geweest, dan pak ik de kruiwagen erbij. Het moet vooral herkenbaar voor ze zijn.”

Impact
Joël geniet ervan als de bewoners enthousiast zijn. Trots vertelt hij van een meneer die vanuit zijn bed met een soort katapult pitzakken in zijn kledingkast schoot. “Hij vond het helemaal geweldig. Iedereen die op zijn kamer kwam kreeg het verhaal breed uitgemeten.” Soms duizelt het ook de voormalig badmeester van zwembad ’t Wilgerak in Schoonhoven. Dat zijn filmpjes zo’n impact hebben, dat had de bescheiden trainer nooit verwacht.

Een regelrechte hit is de video over bellenblaastennis. Een voorbeeld van ‘impliciet motorisch leren’ noemt hij het. “Een bellenblaasmachine voor een ventilator. Met alleen een racket en zonder wat te zeggen kwamen de bewoners zelf in actie.”

Preventief
Afsluitend geeft hij aan dat er groeiende belangstelling is voor zijn beroep. “Steeds meer verpleeghuizen maken ruimte voor het geven van sport- en bewegingsactiviteiten. Wij zorgen voor het onderhouden van het lichaam en zijn daarom preventief bezig de mensen fit te houden.” De komende jaren wil hij dolgraag het vak blijven promoten en vol enthousiasme vertellen over zijn unieke methode van aanpak.

De filmpjes van de unieke bewegingslessen zijn te volgen via Tik Tok en Instagram: @bewegen.is.leven, Facebook: @bewegingsagoogjoel en LinkedIn: @Joel-Kruisselbrink

Joël Kruissenbrink was zaterdagmiddag te gast op de radio tussen 13.00 en 14.00 uur in het programma ‘De Lunch & Brunch Expo’. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Foto: Frank de Roo

Dit bericht is 2334 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief