Archieven

Dit bericht is 2369 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het oude ambacht ‘afsetter’ is met behulp van moderne technieken nieuw leven ingeblazen. Het inkleuren van historische stadskaarten gebeurt nu digitaal. Onlangs is een kaart van Johannes Blaeu uit 1649 van de Schoonhovense binnenstad onder handen genomen.

Het beroep ‘Afsetter’ bestaat al zo’n driehonderd jaar niet meer”, legt Marcus Laman uit. “Het zijn ambachtslieden die vooral in de zeventiende en achttiende eeuw gravures inkleurden. In die tijd bestond er nog geen kleurendruk. Om kleur aan een prent te geven moest dit handmatig gebeuren.” Het woord afsetten betekent het afmaken en inkleuren van een prent. Nadat in de loop van de achttiende eeuw de kleurendruk mogelijk werd, was het snel gedaan met dit ambacht. Nu ben ik de enige afsetter ter wereld”, glimlacht hij.

Kaartenliefhebber
De uit Leiden afkomstige Laman heeft het vak nieuw elan gegeven. In plaats van verf en penseel, nu digitaal op de computer. Al jarenlang is hij geïnteresseerd in oude kaarten en verzamelt daarnaast reisgidsen uit de negentiende eeuw. Via internet ontdekte hij een zeer precieze historische kaart van zijn woonplaats. Daarmee is hij aan de slag gegaan om in te kleuren. “Juist de gedetailleerdheid is opvallend voor die tijd. Kerktorens en hogere gebouwen waren een hulpmiddel om de stad vanaf grotere hoogte te bekijken.”

Felle kleuren
Anders dan zijn voorgangers gebruikt hij fellere, meer opvallende kleuren. Marcus: “ik gebruik hardere tinten zodat de kaarten veel meer spreken. Daarnaast ga ik zeer nauwkeurig te werk en heb huis voor huis ingekleurd. Dat werd vroeger nogal eens per straat met een pennenstreek afgemaakt. Er moest geproduceerd worden en dan duurde het te lang om elk detail in te kleuren.”

Hollandse Waterlinie
Mede door corona en zijn naderend prepensioen is het inkleuren van kaarten in een stroomversnelling gekomen. Inmiddels staat, met de oplevering van de Schoonhovense kaart, de teller op negentien exemplaren. “Vrijwel iedere avond besteed ik er een paar uurtjes aan”, aldus de moderne afsetter. “Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hollandse Waterlinie werd gerealiseerd. Daarom heb de keuze gemaakt om een kaart van Gorinchem en Schoonhoven in te kleuren.” De steden zijn beide onderdeel van deze verdedigingslinie. Zo levert hij zijn bijdrage om de vestigingswerken, in en rondom de plaatsen, onder de aandacht te brengen.

Wie de kaart onder ogen krijgt, raakt direct enthousiast om te ontdekken wat er veranderd is met vroeger tijden. Watergangen zijn in de loop van de tijd gedempt. Sommige gebouwen en molens zijn helaas verdwenen. Gelukkig is er veel bewaard gebleven.

De kaart van Schoonhoven kan besteld worden via www.historischestadskaartenfullcolour.nl.

Marcus Laman was afgelopen zaterdag te gast op de radio om er meer over te vertellen. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Originele stadskaart van Schoonhoven uit 1649 van Johannes Blaeu

 

Dit bericht is 2369 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Moderne ‘afsetter’ fleurt oude kaart van Schoonhoven op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief