Dit bericht is 2539 keer gelezen
KRIMPEN AAN DE LEK- De gemeente Krimpenerwaard wil het recreatieve aanbod vergroten om meer bezoekers te trekken. Er wordt momenteel gekeken naar een plan om 120 eco-lodges te plaatsen in de Krimpenerhout, maar dat plan kan rekenen op veel tegenstand.
Een eco-lodge is een vakantiewoning zonder nutsvoorzieningen, dus geen water, riolering en elektriciteit. Het plan zit in de beginfase. De gemeente is samen met de Groenalliantie (eigenaar van de Krimpenerhout) bezig met een haalbaarheidsstudie. Een onderdeel daarvan is het onderzoeken van het draagvlak. De Groenalliantie is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard.
“Omdat de Krimpenerhout binnen de gemeente Krimpenerwaard ligt, is de gemeente verantwoordelijk voor het bestemmingsplan en voor het afgeven van vergunningen”, laat de gemeente in een reactie aan RTV Krimpenerwaard weten.
Recreatiemogelijkheden
De gemeente Krimpenerwaard wil het aanbod aan recreatiemogelijkheden in de Krimpenerwaard uitbreiden, dit betreft niet alleen de Krimpenerhout. “Maar wel op een schaal die past bij het gebied. Daarbij proberen we rekening te houden met alle belangen die er spelen en met bezwaren uit de omgeving”, zegt de gemeente.
Ondanks dat het plan pas in de beginfase zit, is er al flink wat tegenstand. Een aantal omwonende is het niet eens met dit plan en hebben al in dit vroege stadium actie ondernomen door het starten van een petitie: ‘Bescherm ons Krimpenerhout.’ “De petitie wordt zeer goed getekend, binnen een aantal dagen al 3500 mensen. Niet alleen van direct omwonende, maar ook andere personen in de regio die gebruik maken van dit gebied”, zegt Wouter Molenaar, een van de initiatiefnemers van Bescherm ons Krimpenerhout.
Tekst gaat verder onder foto
Diversiteit in natuur
Jacolien van Dulmen woont net als Wouter vlak achter de plek waar de eventuele recreatiewoningen moeten komen. “Ik loop elke dag in dit gebied en ik heb het alleen maar mooier zien worden”, vertelt ze.
Vooral van de diversiteit in natuur geniet ze elke dag. “Ik zie hier wekelijks reeën, daarachter zitten ijsvogels, er zitten ik weet niet hoe veel verschillende planten, dieren, heel veel vogels. Een stuk verderop zitten orchideeën, die bloeien daar in de zomer. Ik vind het gewoon dood en dood zonde, het is een heel mooi gebied en ik vind dat het behouden moet worden, want het heeft een veel te hoge waarde voor de natuur.”
‘Plezier’
Huig Rook een derde tegenstander sluit zich aan bij de woorden van Jacolien. “Dagelijks zie ik hoeveel mensen plezier beleven aan dit gebied. “Wandelaars, joggers, mensen op de crossfiets. Hierachter bij de Surfplas is het zomers altijd een drukte van jewelste met mensen uit de hele Waard, zelfs uit Rotterdam.”
“Moeten we dit voor huisjes gaan inruilen?”, vervolgt Rook. “Het is te belachelijk voor woorden. Dat is mijn mening erover en nogmaals, het plezier wat de mensen hebben en wat voor beestjes en vogels hier zitten.. het is geweldig. Die huisjes kan je overal in de Waard neerzetten, waar je niks voor hoeft te slopen van natuur, dan ga je dat toch niet hier doen?!”
Petitie
De petitie is in korte tijd al vaak getekend, inmiddels al meer dan 4000 keer. “Niet alleen door mensen uit de directe omgeving, maar je ziet dat ook personen uit de hele regio de petitie tekenen. Dat wil wel wat zeggen”, vervolgt Molenaar.
“Ook via de socials komen dagelijks veel mensen. Je ziet dat het sentiment leeft: jongens dit moeten we niet doen.” Naast de petitie zijn ze ook te vinden op de socials en hebben ze speciaal een mailadres (beschermonskrimpenerhout@gmail.com) aangemaakt om iedereen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. “Blijf de petitie tekenen, want dit mooie stukje natuur mag echt niet verloren gaan”, aldus Molenaar.
Vervolg
Op 30 maart staat er een bestuursvergadering van de Groenalliantie gepland waarbij er een besluit zal worden genomen over de haalbaarheidsstudie en het vervolg hiervan. “De opmerkingen die door onze inwoners zijn gemaakt tijdens de informatieavond van 13 maart worden uiteraard meegewogen bij onze afweging,” zegt de gemeente.
“De besluiten die het bestuur van de Groenalliantie neemt, delen we door middel van een Raadinformatiebrief met de gemeenteraden van Krimpenwaard en Krimpen aan den IJssel. Ook de deelnemers aan de informatiebijeenkomst van 13 maart informeren we automatisch over dit besluit”, aldus gemeente Krimpenerwaard.
Dit bericht is 2539 keer gelezen
Nog een argument om geen vakantiehuisjes voor rustzoekers te plaatsen in de Krimpenerhout is het feit dat het gebied dagelijks wordt doorkruist door tientallen scholieren die van Krimpen naar Lekkerkerk of omgekeerd fietsen. Datzelfde geldt voor werkenden uit de regio die van de fietspaden gebruik maken. De route wordt op bepaalde tijdstippen druk bereden en dat betreft zeker niet alleen recreanten. Geen goed idee dus om daar een vakantiepark omheen te bouwen.
Belachelijk om dit gebied daarvoor te gebruiken. Ik woon er zelf niet meer, kom nog wekelijks bij vv Dilettant en zie dan een stuk natuur liggen waar je af moet blijven. Koop een boer uit en bouw daar je recreatiewoningen.