Dit bericht is 2215 keer gelezen
KRIMPEN A/D IJSSEL – Het grootste deel van de Krimpenaren is deze zondagmorgen nog in diepe rust als zich om half acht bij het gebouw van de Stichting U.M.A.M. al een groep mensen heeft verzameld. Naast inwoners die deel uitmaken van de Molukse gemeenschap in Krimpen treffen we ook burgemeester Martijn Vroom en wethouder Coen Dericks in het gezelschap.
Vroom is één van de elf burgemeesters in ons land die een brief stuurden naar het volgende kabinet. Zij stellen daarin dat het een nieuw kabinet zou sieren als tegenover de samenleving erkend zou worden dat de wijze van ontvangst en opvang in Nederland onwaardig is geweest. Verder vinden de burgemeesters dat er vanuit het kabinet meer geïnvesteerd zou moeten worden in de Molukse gemeenschap.
Doel van de bijeenkomst is om stil te staan bij het feit dat vandaag precies zeventig jaar geleden het eerste van in totaal twaalf schepen in Nederland aankwam met aan boord Molukse KNIL-militairen en Marinemannen en hun gezinnen. Het betrof militairen die in het Nederlandse leger hadden gediend en uit veiligheidsoverwegingen naar ons land werden overgebracht. ‘Tijdelijk” werd hen beloofd, maar dat liep anders.
Inmiddels zijn de derde en vierde generaties nog altijd hier en van een mogelijke terugkeer is al lang geen sprake meer. Een warm welkom viel de gedwongen migranten in 1951 niet ten deel. Ze werden in eerste instantie ondergebracht in door de Duitse bezetter achtergelaten kampen, kregen geen achterstallige soldij uitbetaald en ontslagen uit het leger. Later werden op diverse locaties speciale woonwijken ingericht, waar de leden van de Molukse gemeenschap bij elkaar woonden. Van integratie met de Nederlandse inwoners van die dorpen en steden was gedurende vele jaren nauwelijks sprake.
Estafettewandeling
Uit respect en om de herinneringen levend te houden aan de eerste stappen die hun (over)grootouders op Nederlandse bodem zetten werden deze zondag verschillende evenementen georganiseerd waaronder een estafettewandeling vanuit Krimpen aan den IJssel naar de Lloydkade in Rotterdam, waar het eerste schip destijds aanlegde. Na een korte bijeenkomst wandelden de deelnemers in drie etappes naar het eindpunt. Vroom en Dericks liepen de eerste etappe tot aan de Van Brienenoordbrug mee.
Onderweg sloten mensen uit andere Molukse gemeenschappen in de regio bij de wandeltocht aan. Leden van de hardloopgroep Kawan Kawan Maluku Lari kwamen er in de vorm van een run-bike-run in hun eigen tempo achteraan. Alle deelnemers liepen met een voorwerp dat symbool staat voor de reis, de aankomst en de toekomst. Stichting LMM droeg een kain (sarong) bij zich. Hiermee wil de stichting de kracht van de vrouwen van de eerste generatie in het daglicht zetten.
Monument
Op de Lloydkade herinnert nu nog niets tastbaars aan de historische gebeurtenis die er zeventig jaar geleden plaatsvond. Onder het motto ‘Stilstaan bij het verleden, vooruitkijken naar de toekomst’ is de stichting Landelijk Moluks Monument (LMM) opgericht die zich beijvert om op de Lloydkade een monument te realiseren dat blijvend herinnert aan dit stuk geschiedenis. Uit gesprekken is al gebleken dat het Rotterdamse gemeentebestuur mee wil werken. Het bestuur van de stichting is vandaag een crowdfundingsactie begonnen om het project te kunnen financieren. LMM denkt ongeveer 40.000 euro nodig te hebben om een passend object te laten ontwerpen, bouwen en plaatsen. Er zijn door vorige acties al enkele duizenden euro’s binnen, maar dat is nog niet genoeg. Doneren kan op de website van de stichting, www.landelijkmoluksmonument.nl.
Dit bericht is 2215 keer gelezen
Is er niet de mogelijkheid zoals nu ook gebeurt id gemeente Tiel dat de graven van onze opa’s en oma’s een beschermende status krijgen door ze niet op te graven uit respect voor wat ze hebben betekent voor Nl