Archieven

Dit bericht is 4752 keer gelezen

MTB-route Krimpenerwaard

KRIMPENERWAARD- Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een mountainbikeroute in de Krimpenerwaard. Mountainbikers kunnen genieten van bochten, bruggetjes en de mooie landschappen van de Krimpenerwaard. Daarnaast is het een lekker parcours voor de beginnelingen onder ons.

“Het is een ideaal rondje”, zegt Govert Verboom, lid en docent bij wielervereniging de Waardrenner. “De baan is niet heel technisch en zeker niet gevaarlijk, maar er zijn toch genoeg dingen om te leren en met name het leren sturen.”

Zo’n zes jaar geleden is het idee ontstaan van een mountainbikeroute door de Krimpenerwaard. Wielerclub de Waardrenner nam het initiatief, met succes. Eind vorig jaar is er begonnen met de uitvoering van het parcours na jaren van touwtrekken.

Sportieve regio
Tijdens de opening vertelt wethouder Jan Vente dat er met allerlei belangen rekening moet worden gehouden, waardoor het lang heeft geduurd voordat de baan er daadwerkelijk is gekomen. “Het gaat door een natuurgebied, je moet rekening houden met wielrenners die bepaalde wensen hebben over hoe de route eruit moet komen te zien. Die belangen moet je allemaal meenemen en dat kost tijd.”

“Wij willen ons laten zien als sportieve en actieve regio”, benadrukt Vente. ‘Daar hoort fietsen al jaren bij. Deze mountainbikeroute is een prachtige toevoeging daaraan.’ De mountainbikeroute is een onderdeel van de kwaliteitsimpuls van de Groenalliantie.

Speeltuin van het parcours
Het parcours is 26 kilometer lang en loopt vanaf de Surfplas in Krimpen aan de Lek via het Loetbos naar Bergambacht. Een
lekker lang stuk, maar dat betekent niet dat je altijd het hele parcours zou moeten rijden. “Er zijn verschillende punten waar je kan opstarten. Je kan bijvoorbeeld het lusje van Krimpen aan de Lek tot Lekkerkerk rijden of juist van Bergambacht naar Lekkerkerk”, legt Verboom uit.

Volgens Verboom is het stuk achter de Breeka in Krimpen aan de Lek het leukste deel van het parcours. “Dit is echt de speeltuin van de route. Je vindt er leuke kombochtjes en je moet hier best veel draaien en keren”, vertelt Verboom enthousiast. “De moeilijkheid in deze kombochten is het goed insturen van de bocht.”

Uit de bocht vliegen
“Het is typisch een parcours waarbij de kans groot is dat je uit de bocht schiet als je net iets te hard rijdt. Het is een beetje alsof je op een heel smal dijkje rijdt. Als je verkeerd instuurt dan kom je naast het dijkje terecht”, zegt Verboom. “Het parcours is pas een paar weken oud, maar je ziet nu al aan de bandensporen dat een aantal mountainbikers rechtdoor zijn geschoten in de bocht.”

Naast het op de juiste manier insturen van de bochten heeft Verboom nog een aantal tips voor de beginnende mountainbiker. “De gravelbaan maakt het parcours lastiger. Je moet ervoor zorgen dat je niet al te harde banden hebt, want dan rol je wat minder door de bochten heen en houd je meer grip”, legt Verboom uit.

Meerdere routes in Krimpenerwaard
Het is de eerste mountainbikeroute in de Krimpenerwaard en dat is best gek, want de Krimpenerwaard staat toch een beetje bekend als een fietsgemeente met vele fietsroutes. Verboom hoopt dan ook dat dit niet de laatste route zal zijn. “Ik hoop dat dit pas het begin is, want ik vind het wel een beetje een gemis. Je kan bijna overal in Nederland mountainbiken en hier in de Krimpenerwaard hebben we daar best lang op moeten wachten.”

“We hebben nu een parcours in onze achtertuin en dat is leuk. Je hoeft niet meer in de auto te stappen als je nog even een rondje wil rijden, maar je kan gelijk op de fiets stappen. Hopelijk volgen meerdere routes in andere delen in de Krimpenerwaard. Ik snap dat het lastig is met vergunningen en eigenaren van stukken grond, maar ik hoop toch dat het in de toekomst gaat gebeuren zodat we nog meer mogelijkheden hebben”, aldus Verboom.

Dit bericht is 4752 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief