Archieven

Dit bericht is 3369 keer gelezen

STOLWIJK – Muziekdocent Arie Burggraaf (70) is afgelopen maand na 48 jaar gestopt met de muziekpraktijk ‘Kunst der Toetsen’.  Meer dan duizend leerlingen hebben orgel- en pianolessen gevolgd bij deze bevlogen en bekwame musicus.

Zijn voorliefde en kennis over de Stolwijkse historie doet vermoeden dat we hier met een echte ‘Stolker’ te maken hebben. “Nee, ik ben geboren in Hekendorp en op mijn vijfde jaar naar Stolwijk verhuisd”, corrigeert Arie. “Mijn vader was accountant en kon een woning betrekken met kantoor. Inmiddels weet ik veel over het dorp, ze noemen mij ook een wandelende encyclopedie.”  Sinds enkele jaren woont hij samen met zijn vrouw in Alblasserdam.

Muziekstudie
Burggraaf kijkt terug op zijn jeugd en ziet zichzelf als een rustige, serieuze jongen die graag studeerde. De muzikale genen zijn wellicht afkomstig van een oudoom die organist was in de Keulse Dom. Aanvankelijk zag zijn vader niet veel heil in een muziekcarrière. Om zich toch te bekwamen volgde Arie, zonder dat zijn ouders het wisten, naast de middelbare school een muzikale opleiding. “Ik oefende vaak op het orgel in de Goudse Sint Jan. Veel heb ik te danken aan de toenmalige organist Klaas Boersma die mij hielp om die muziekstudie te volgen.

Pas drie jaar later zijn mijn ouders daarvan op de hoogte gebracht. Ze reageerden wat gelaten hierop”, herinnert Arie zich dat moment. Na afronding van het conservatorium is een specialisatie opgedaan in Engeland.

Tekst gaat verder onder de foto

Bekroning
In 1974 startte hij, nog voordat de studie was afgerond, met zijn muziekpraktijk ‘Kunst der Toetsen’. Zijn specialisme: les op orgel en piano.  In tegenstelling tot de beginperiode is de verhouding orgel/ piano totaal veranderd. “Wat eerst 90% les op orgel was, is nu 90% les geven op piano en 10% op orgel”, maakt Arie duidelijk.  Zelf heeft hij ook een voorkeur voor piano, maar haast zich te zeggen dat  ‘orgelspelen in de kerk de bekroning is op mijn werk’.

Als gevolg van auto-ongeluk in 1989 heeft hij het spelen in kerken en bij concerten moeten laten. “Vanwege  gebroken nekwervels en een whiplash lukt dit niet meer. Lesgeven is gelukkig wel mogelijk gebleven.

Besluit
Afgelopen zomer zijn alle leerlingen per brief geïnformeerd over zijn besluit per eind 2022 met pensioen te gaan.  Uiteraard is begrip voor zijn besluit, maar neemt niet weg dat menig traantje is gelaten. “De mensen ga ik missen”, geeft Arie aan. “Muziek maak ik wel, maar de mensen.  Ja, die ga ik echt missen.”

Dit bericht is 3369 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief