Archieven

Dit bericht is 1577 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Het is vandaag een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Sindsdien zijn er veel Oekraïners het land ontvlucht. Ook Nataliia (30), zij is acht maanden geleden naar Nederland gekomen vanuit het Oekraïense Lviv. Samen met haar twee kinderen woont zij nu in Schoonhoven, waar ze ook werkt in een uitvaartcentrum.

“Ik ben daar gastvrouw, ik ontvang de mensen, breng koffie en thee langs en op aanvraag doen we ook lunches.” Nataliia is blij met deze baan en laat weten dankbaar te zijn voor de kans die ze heeft gekregen. “Toen ik begon sprak ik nog geen Nederlands, maar mijn baas helpt mij daarbij. Alles wordt goed uitgelegd, ook nieuwe woorden.”

De vlucht naar Nederland was spontaan. “Ik was niet van plan ergens heen te gaan”, vertelt Nataliia. Vrienden van haar woonden en werkten al langere tijd in Nederland. “Zij raadden mij aan om hier naartoe te komen en vonden een gastgezin voor mij.”

Nataliia woont de eerste maanden in Nederland bij haar gastgezin. “Ik ben heel goed opgevangen en voelde mij snel thuis. Ik wil hen bedanken voor alles, ze hebben mij veel tips gegeven wat je wel en niet moet doen. Ik heb veel steun en begrip van mijn gastgezin gekregen.” Inmiddels woont Nataliia met haar twee zoons in een eigen huis. Het huis staat leeg en totdat er iemand anders komt, mogen ze daar blijven.

Tekst gaat verder onder fotoNataliia op haar werk

Stabiliteit
De belangrijkste reden om naar Nederland te komen is om haar kinderen een stabiel leven te geven. “Ik wil een goede toekomst voor hen. Hier kunnen ze elke dag naar school. In Oekraïne is alles nu onzeker door de oorlog. Als de sirenes afgaan, moeten we naar een schuilkelder en soms valt de stroom uit. Dan kunnen ze niet leren. Als ik op mijn werk ben als de sirenes afgaan kan ik er ook niet zijn voor mijn kinderen, dat is lastig.”

Nataliia haar ouders en zus zijn nog in Oekraïne. Ze heeft veel contact met ze, op dit moment is het rustig in Lviv, waar ze wonen. Ondanks dat ze haar familie mist, heeft ze besloten een nieuw leven op te bouwen in Nederland. “Ik wil na de oorlog niet terug.”

Nederlandse taal
“Ik verwacht een overwinning voor Oekraïne, maar als het zover is en de oorlog is voorbij, dan wil ik hier blijven. Het ene moment is de oorlog misschien voorbij en het andere moment gebeurt er weer iets. Ik kan mijn kinderen daar geen stabiliteit en zekerheid bieden. Dat kan ik hier in Nederland wel. Daarnaast heb ik een baan hier en leer ik de taal.”

Nederlandse les volgt Nataliia in haar vrije tijd, meerdere keren in de week. Ze spreekt inmiddels al een aardig woordje Nederlands. “Alleen met de grammatica heb ik nog wel moeite”, lacht ze. “Ik wil graag de taal onder de knie krijgen, want dan kan ik met anderen communiceren. Ook voor mijn werk is het goed als ik Nederlands kan.”

Dit bericht is 1577 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief