Archieven

Dit bericht is 1446 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – De Vrienden van het Zwaneneiland vormen een bont gezelschap, maar één ding hebben ze gemeen; ze houden van de natuur in het algemeen en van de natuur op het Zwaneneiland in het bijzonder.

Het Zwaneneiland is een oase van groen te midden van de hoge Vijverlaanflats, winkelcentrum De Olm en een drietal Krimpense woonwijken. Buurtbewoners komen er regelmatig om te wandelen, de hond uit te laten of zich met elkaar te verpozen. Dat laatste gebeurt vooral door jongeren, die helaas nog al eens wat rommel achterlaten. En hondenbezitters vergeten nog wel eens de uitwerpselen van hun trouwe viervoeters in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. “Maar verder valt het met de overlast op dit terrein best mee”, aldus de vrienden.

Brandje
Hoewel er laatst een takkenril in de fik is gegaan. De brandweer moest zelfs uitrukken om het vuur te doven. “Een kwajongensstreek denken we, die een beetje uit de hand is gelopen.” Een takkenril is een opslagplaats voor gesnoeide takken die langzaam afsterven en een fijne schuilplaats vormen voor kleine zoogdieren, reptielen, insecten en vogels. Op het Zwaneneiland hebben ze er vier, waarvan er nu dus één er wat geblakerd uitziet. Jammer!

Het Zwaneneiland, ingeklemd tussen het Zwanenmeer en de Zwanenkade, is eigendom van de gemeente die het groot onderhoud uitvoert. “Dat was beslist niet voldoende”, vond Jos de Nood, een buurtbewoner, die de natuur ter plekke steeds meer in een wildernis zag veranderen. Meer dan tien jaar geleden plaatste hij een oproepje in de lokale pers en dat leidde er toe dat meerdere mensen zich verenigden in De Vrienden van het Zwaneneiland die er op vrijwillige basis allerlei werkzaamheden uitvoeren. Denk aan maaien, snoeien, ongewenst opschot wegknippen, bladafval en ander afval ruimen, nestkastjes onderhouden, wilgen knotten, wandelpaden aanleggen en nieuwe soorten bomen, bloeiende planten en struiken neerzetten. In een goed gecamoufleerde container bewaren zij hun kruiwagens en ander tuingereedschap.

De aanplant van nieuwe bomen, struiken en planten is vooral bedoeld om het aantal bomen en plantensoorten te vergroten waardoor het gebied steeds aantrekkelijker wordt voor allerlei diersoorten. “Onlangs vonden we een hol in een afvalberg en we denken dat daar een vos heeft gewoond.” Vogels van diverse pluimage, egels, muizen en reptielen waaronder ringslangen, kikkers en padden voelen zich er prima thuis tussen de knotwilgen, fruit- en notenbomen.

“De bedoeling van onze bezigheden is de biodiversiteit in dit kleine gebied verder te vergroten”, aldus de vrijwilligers. Iedere dinsdagochtend zijn er vijf tot acht mensen in de weer en als er gemiddeld drie keer per jaar grote klussen moeten worden geklaard zoals het hooien van gemaaid gras, zijn er zo’n dertig natuurliefhebbers aanwezig. “Het is aanpoten soms, maar het geeft ons veel voldoening.” De dieren en de omwonenden zijn er blij mee.

Dit bericht is 1446 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief