Archieven

Dit bericht is 828 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Afgelopen donderdag vond de officiële overhandiging van het werk Treasure of New Life (2006) van Jan Matthesius aan het Nederlands Zilvermuseum plaats. Een bijzondere uitbreiding van de collectie hedendaags zilver die middels de toegepaste oude techniek galvanoplastiek het verleden verbindt met het heden.

Dankzij de Vrienden van het Zilvermuseum, particuliere schenkingen en een crowdfundingactie is het mogelijk om deze ‘Treasure’ nu aan de collectie toe te voegen. “Het Nederlands Zilvermuseum wil iedereen die hierbij zijn steentje heeft bijgedragen ontzettend bedanken”, laat Ingeborg Dijkman van het Zilvermuseum weten. Treasure of New Life is vanaf nu te bewonderen in een vitrine op zaal.

“Deze nieuwe aanwinst vormt een mooie aanvulling op de collectie hedendaagse zilverkunst van het Nederlands Zilvermuseum. De organische trechtervorm heeft aan de rand een rafelige snede, die nieuwsgierig maakt naar de donkere binnenzijde. De kleine, losliggende bol daarin weerspiegelt de beschouwer, die zichzelf ziet met zijn directe omgeving.” Jan Matthesius ontving voor dit kunstwerk in 2006 niet voor niets de eerste prijs bij de Schoonhoven Silver Award.

Herontwikkelde techniek
Wat Treasure of New Life extra bijzonder maakt, is dat het stuk niet met de gebruikelijke hamertechnieken is vervaardigd. Matthesius herontwikkelde de oude techniek van het galvaniseren, waardoor het stuk een verbinding legt met de historische collectie. Want het Zilvermuseum bezit enkele van de vroegste toepassingen van galvanoplastiek uit 1863.

Een bijzondere schenking dus die dankzij de steun van Vrienden van het Zilvermuseum, particuliere schenkingen en crowdfunding mogelijk is geworden. “Het Nederlands Zilvermuseum dankt daarom iedereen die daaraan heeft bijgedragen. De Treasure of New Life staat nu te pronken in een vitrine op zaal en zal daarna zijn plek vinden binnen de vaste collectie”, aldus Dijkman.

Dit bericht is 828 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief