Archieven

Dit bericht is 3862 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Onlangs verscheen bij uitgeverij Boekscout een boek onder de titel ‘Herinneringen van een huisarts in een dorp aan de rivier’. Auteur is dokter Arie Knuistingh Neven en het dorp is Krimpen aan de Lek, waar hij gedurende tientallen jaren deel uitmaakte van de lokale huisartsenpraktijk.

Oudere inwoners zullen zich dokter Boomkens nog herinneren. Daar begon hij zijn loopbaan als stagiaire en vervanger om vervolgens een praktijk te openen met de niet minder bekende dr. Bouw. Een praktijk die heden ten dage nog bestaat onder de naam Gezondheidscentrum Dokter aan de Lek.

De nu 75-jarige Knuistingh Neven nam er twintig jaar geleden afscheid van om zich volledig te kunnen wijden aan zijn werkzaamheden als wetenschappelijk medewerker en docent bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij verrichtte daar onder meer onderzoek naar het voorkomen en genezen van slaapstoornissen zoals slaapapneu. Inmiddels is hij ook daar gestopt en geniet hij samen met zijn echtgenote Adry van een welverdiend pensioen.

Maar stil zitten is niks voor de vroegere huisarts, dus maakte hij meer tijd vrij voor één van zijn grote hobby’s, het schrijven van korte verhalen. Geen nieuwe hobby, want Arie schreef ook tijdens zijn werkzame leven al over vaak medische onderwerpen en werkte mee aan de totstandkoming van artikelen in vakbladen en boeken uit de Kleine Kwalenserie, gevuld met praktische tips en bestemd voor vakgenoten.

Derde druk
Toen hij meer vrije tijd tot zijn beschikking kreeg begon het schrijversbloed in hem nog steviger te borrelen en Arie besloot een aantal herinneringen aan de periode in de huisartsenpraktijk op papier te zetten. Dat resulteerde in Mijmeringen van een huisarts uit het poldergebied dat in 2017 verscheen. Het bleek een succes, want het boek beleefde inmiddels een derde druk, die de totale oplage op vijftienhonderd exemplaren bracht. In het boek beschrijft de auteur bijzondere patiënten en gebeurtenissen die soms indrukwekkend, soms ontroerend en soms hilarisch zijn. Overigens zonder de identiteit van de betrokkenen te onthullen.

Naar aanleiding van het succes van dit boek besloot Arie een tweede boek te schrijven onder de titel ‘Herinneringen van een huisarts in een dorp aan de rivier’. Gevuld met maar liefst 68 korte verhalen, die stuk voor stuk het lezen waard zijn. Dit keer werd hij niet alleen geïnspireerd door zijn ervaringen als huisarts, maar liet hij zich ook leiden door andere herinneringen. Denk aan een geslaagde vakantie, een boek dat is blijven hangen, een museumbezoek, een toevallige ontmoeting of een persoonlijke ervaring. Onderwerpen die een diepe indruk hebben achtergelaten en voldoende stof leverden om er een verhaal van te maken.

Arie Knuistingh Neven schreef deze boeken niet voor eigen gewin. Integendeel, hij bestemde de gehele opbrengst voor het Duchenne Parent Project, een organisatie die onderzoek mogelijk maakt naar het voorkomen, bestrijden en genezen van de ziekte Duchenne spierdystrofie. Een tot nu toe ongeneselijke kwaal die voornamelijk voorkomt bij jongens, veroorzaakt wordt door het ontbreken van een eiwit dat nodig is voor de stevigheid van spiercellen en het gevolg van een fout op het X-chromosoom. Deskundigen zoeken naar een gentherapie waarmee dat probleem kan worden opgelost, maar die is nog niet gevonden. Wel is men er in geslaagd het proces waarin de ziekte zich ontwikkelt door medicatie te vertragen.

De levensverwachting van de gemiddelde patiënt ligt nu boven de dertig jaar. Maar die eindstreep halen is bepaald niet gemakkelijk. De ziekte begint op jonge leeftijd met het uitvallen van de been- en later de armspieren waardoor de patiënten ergens na hun tiende verjaardag in een rolstoel belanden. Later vallen ook spieren die de ademhaling verzorgen uit, waardoor beademingsapparatuur onvermijdelijk wordt en ten slotte wordt ook het hart aangetast.

Kleinzoon
De ernst van de ziekte kwam voor Knuistingh Neven wel erg dichtbij toen zijn nu elfjarige kleinzoon er aan bleek te lijden. “Als je dat hoort ben je geen dokter, maar gewoon opa en dat maakt veel los”, beschrijft hij zijn emoties. “Op dit moment gaat het redelijk goed met Teun, hij loopt zelf de trap nog op, zit gewoon op school en voetbalt in een gehandicaptenteam. Maar het spook van Duchenne hangt voortdurend boven hem en we moeten afwachten hoe de ziekte zich verder ontwikkelt.”

Reden genoeg dus om ook de recette van dit boek te bestemmen voor genoemd onderzoek. De kosten om het boek te kunnen uitgeven heeft Arie weer voor eigen rekening genomen, dus de volledige opbrengst gaat naar Duchenne Parent Project.

Herinneringen van een huisarts in een dorp aan de rivier is onder meer te koop bij DA Drogist De Goudsbloem in Krimpen aan de Lek of boekhandel Sanorma in Lekkerkerk. Kosten zijn tien euro per exemplaar.

Dit bericht is 3862 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief