Archieven

Dit bericht is 1734 keer gelezen

STOLWIJK- Twee jaar lang konden bezoekers van Het Kwartier de fotocollage van de Historische Vereniging Oud Stolwijck bewonderen. Dat leverde vaak mooie gesprekken op over hoe het leven vroeger was in het oude dorp.

“Inmiddels is het tijd voor een nieuwe tentoonstelling die zeker ook veel herinneringen zal oproepen bij mensen die in de Krimpenerwaard zijn opgegroeid” aldus de Stichting Stolwijk Ontmoet.

Marco Bakker uit Gouda,  beheerder van museum Pauline Bisdom van Vliet in Haastrecht, is bereid gevonden om zijn tekeningen van dorpen in de Krimpenerwaard gedurende een half jaar beschikbaar te stellen aan Het Kwartier.

Reisdagboek
Van auteur Nico Rost verscheen in 1954 het Reisdagboek uit de Krimpenerwaard, waarin hij verhaalde over zijn belevenissen tijdens een trektocht langs die ene stad en alle dorpen die onze polder telt. Een serie kostelijke vertellingen over historische plekken, toevallige ontmoetingen en hilarische gebeurtenissen in elk van de kernen die nu de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel vormen.

Tekst gaat verder onder foto

De in Dordrecht en omstreken niet onbekende kunstenaar Otto Dicke maakte bij ieder hoofdstuk een passende illustratie. In de periode oktober en november 1954 plaatste hij zijn schildersezel op achttien verschillende plekken in de toen nog zelfstandige gemeenten om met inkt en kroontjespen prachtige tekeningen te maken van de omgeving die hij voor zich zag.

Ezel
Het waren die illustraties die Marco Bakker inspireerden 65 jaar later hetzelfde te doen. In de periode oktober en november 2019 trok ook hij met zijn ezel de polder in en zocht de plekken op waar Dicke eens zijn tekeningen had gemaakt.

Dezelfde standplaats vinden was soms nog wel een uitdaging, want het spreekt voor zich dat de situatie op sommige locaties ingrijpend is gewijzigd. Op andere plekken bleek de huidige bebouwing op wat kleine details na vrijwel identiek aan het decor dat Otto Dicke vastlegde. Te zien is hoe onze omgeving in 65 jaar is veranderd en hoe verschillend twee kunstenaars kijken naar een en dezelfde locatie.

Tekst gaat verder onder foto

Waarneming
Het is niet toevallig dat Marco Bakker dit project met veel plezier beetpakte. Net als zijn al lang overleden collega Dicke tekent en schildert hij vanuit waarneming. Historische gebouwen, landschappen en portretten maken onder meer deel uit van zijn oeuvre.

“Ik heb ook wel werken gemaakt waarbij ik mijn fantasie liet bepalen wat er op het doek kwam, maar dat ligt me toch minder”, vertelt de van oorsprong uit Drenthe afkomstige kunstschilder die in 2009 in Gouda neerstreek. Daar vond hij in de binnenstad en ver daarbuiten honderden schilderachtige plekken waarvan hij er inmiddels vele heeft vereeuwigd. Ook hij maakt gebruik van inkt en pen, maar hij voegt met acrylverf wel kleuraccenten toe.

Om het resultaat van zijn trektocht door de Krimpenerwaard onder de aandacht van het publiek te brengen besloot Marco een expositie te organiseren. Een reizende expositie nog wel al op meerdere plaatsen in de gemeente Krimpenerwaard te zien is geweest. Alle werken die hij in kader van dit project maakte worden tentoongesteld, voorzien van een korte toelichting en, best bijzonder, ieder vergezeld van een reproductie van de tekening van Otto Dicke. Daarvoor gaven de erfgenamen Dicke zonder aarzeling hun toestemming.

Opening
De expositie wordt officieel geopend op dinsdag 25 oktober a.s. om 20.30 uur. Het Polderkoor zal op deze avond haar gebruikelijke repetitie even onderbreken zodat er gelegenheid is om een toelichting te geven op deze fraaie expositie. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom! Daarna is de tentoonstelling vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van Het Kwartier.

Dit bericht is 1734 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief