Archieven

Dit bericht is 1123 keer gelezen

HAASTRECHT- Locoburgemeester Pascal van der Hek heeft afgelopen donderdag de spikspinternieuwe folder van de Watersnoodfietsroute van het Gemaal in ontvangst. Daarna fietsten de genodigden vanaf Hoogstraat 31 in Haastrecht naar de Waaiersluis, de eerste stop op deze route. Hier vertelde Hans Nonner over de werking, het nut en de geschiedenis van deze sluis uit 1856.

Vanaf nu is de circa 50 km lange route o.a. bij het Gemaal af te halen en bij verschillende locaties langs de route. Op de website gemaalhaastrecht.nl staat deze folder met kaart en toelichtingen trouwens ook vermeld.

De Watersnoodfietsroute is het vervolg op het laatste weekend van januari jl. Toen was bij het Gemaal bijzondere aandacht voor de Ramp van 1953, 70 jaar geleden. Ook in Zuid-Holland bleef het toen niet droog. Er verdronken in een groot deel van zuidwestelijk Nederland 1.836 mensen en heel veel vee: koeien, paarden, varkens en nog meer. De schade van de overstroming was enorm.

Watersnoodfietsroute
Ook aan weerszijden van de Hollandsche IJssel spande het er in 1953 om. Zullen de dijken het houden? Loopt de Krimpenerwaard helemaal onder water? Blijft de achterliggende Randstad droog? Het was een dubbeltje op zijn kant. Hoe het in die spannende nacht van 31 januari op 1 februari 1953 verging, ervaren fietsers op deze watersnoodfietsroute door het laagste stukje Nederland en die voor een belangrijk deel via fietsknooppunten loopt.

Onderweg bij typische ‘water’plaatsen is het even pas op de plaats. Het wordt de fietsers dan duidelijk hoe je kunt wonen, werken en vakantie houden in een gebied dat nog steeds daalt en dat op zijn diepste punt 6,76 meter onder de zeespiegel ligt.

Foto’s: Emmy van Harskamp

Dit bericht is 1123 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief