Archieven

Dit bericht is 3207 keer gelezen


LEKKERKERK – Naast de bestaande locatie in Haastrecht, waar Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen zonder status worden opgevangen, zal de Gemeente Krimpenerwaard een nieuwe locatie geschikt maken voor de opvang van Alleenstaande Minderjarige Statushouders. De nieuwe locatie is gepland aan de Schuwacht 156 in Lekkerkerk. 

Over de hele wereld vluchten mensen voor oorlog, geweld of vervolging. Ook kinderen moeten huis en haard verlaten op zoek naar een veilig heenkomen. In Nederland blijft de komende jaren de behoefte aan kleinschalige opvanglocaties voor jongeren met een status groot. Het Rijk heeft hoge prioriteit uitgesproken voor het huisvesten van deze doelgroep. De eigenaren van het pand aan de Schuwacht 156 hebben aangeboden om hun pand te verhuren aan het Nidos als opvanglocatie voor maximaal 14 jongeren met een verblijfsstatus.

Stichting Nidos
Wanneer een jongere naar Nederland vlucht zonder ouders (of andere wettelijke vertegenwoordiger) met er volgens de Nederlandse wet een voogd voor de jongere worden benoemd. Nidos is in Nederland de voogdijinstelling die deze taak uitvoert. Het pand aan de Schuwacht 156 wordt voor twee jaar gehuurd door TMC PRO. Zij verzorgen namens Nidos de begeleiding in het pand.

Wie komen er te wonen?
De opvanglocatie is geschikt voor maximaal 14 jongeren met een status. Deze jongeren hebben op enige moment hun eigen vertrouwde omgeving moeten verlaten. Het Nidos helpt hen samen met TMC PRO stabiliteit te vinden en hun leven weer op te bouwen met zicht op een toekomst. Op voorhand is niet bekend welke nationaliteit de jongeren hebben. Wel weet Nidos te melden dat de jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud zijn.

Begeleiding
De begeleiding is 24 uur per dag aanwezig op de locatie. De begeleiding zorgt ervoor dat de woning voor alle kinderen als een tweede thuis voelt. De jongeren gaan naar school (ISK), hebben bijbaantjes en gaan sporten bij de plaatselijke sportclubs. Belangrijk daarbij is dat ze respectvol met elkaar en met hun buurt omgaan. De begeleiding zorgt voor structuur en voor een balans tussen ontspanning en activiteit.

Wanneer trekken de jongeren in?
De locatie aan Schuwacht wordt nu klaargemaakt om de jongeren te ontvangen. De verwachting is dat de opvang medio maart opent. Dit kan vroeger of later worden door de verbouwing die momenteel in het pand plaats vindt.

Informatiebijeenkomst
Voor omwonenden met vragen wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd in Het Koetshuis in Krimpen aan de Lek zij ontvangen hiervoor een uitnodiging. Bij de bijeenkomst zijn TMC PRO,  Nidos en de Gemeente Krimpenerwaard aanwezig.

Bron: Brief aan omwonenden verstuurd door TMC PRO.
Afbeelding: Google Maps

Dit bericht is 3207 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief