Archieven

Dit bericht is 3602 keer gelezen


HAASTRECHT/ SCHOONHOVEN – Zoals zijn voorganger Van der Mee in de parochies werkte, dat is onmogelijk voor de nieuwe pastoor Van Klaveren (58). Zijn verzorgingsgebied is daarvoor te groot. ‘Zie mij meer als missionaris.’

Ik ben geboren in Amsterdam, in oktober 1963, als oudste van een tweeling”, vertelt de kersverse pastoor opgewekt. “Wij hadden het goed thuis. Sporten, muziek maken, het kon allemaal.” Toneel spelen en zingen, dat is zijn grote passie. “Ben een grote operaliefhebber. Onze lieve Heer heeft mij niet de juiste strot daarvoor gegeven. Anders was ik ook graag operazanger geworden”, lacht hij breeduit. Om er snel aan toe te voegen dat ie een leven, anders dan nu zich niet kan voorstellen.

Keuze
Al vanaf jongs af aan is er belangstelling voor de kerk en de activiteiten daarom heen. Zo heeft Van Klaveren in diverse koren gezongen. Het verlangen om de kerk te dienen ontstond in zijn tienerjaren. “Als toneelspeler zag ik de pastoor in een mooie solorol.” Eenmaal op de opleiding tot leraar in klassieke talen, merkte hij dat dit niet de juiste keuze was. De studie werd gewijzigd naar de opleiding theologie. Tijdens het stagelopen vielen alle puzzelstukjes in elkaar: “het priesterschap en werken in de parochie maakte mij intens blij.”

Ongeduldig
“Preken houden. Daar ben ik goed in”, geeft de zielenhoeder aan. Daarnaast is een sterke kant van mij dat ik sociaal ben en geïnteresseerd in mensen. Veel bewondering heb ik voor de geloofsbeleving die vooral ouderen hebben.” Op de vraag een mindere eigenschap te benoemen geeft Van Klaveren schaterend een kort en krachtig antwoord: “ik ben een wat ongeduldig mens.”

Fuseren
Zijn voorkeur was om te werken binnen het bisdom Rotterdam. Dertig jaar geleden gestart als pastoraal medewerker in Berkel Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. Als pastoor is hij in Maassluis benoemd. Na elf jaar volgde overplaatsing naar Gouda met de opdracht om de omliggende dorpen te fuseren tot dezelfde parochie. Nu is daar onlangs Haastrecht en Schoonhoven bijgekomen. Ook deze plaatsen behoren tot hetzelfde bisdom.

Talenten
De spanwijdte om als pastoor te functioneren in zo’n uitgestrekt gebied is enorm groot. “Pastoor Van der Mee was een goede herder in zijn parochies. Hij kende iedereen en was ongelooflijk actief. Ik zal zo’n herder niet kunnen zijn”,  legt de opvolger uit. “Zie mij meer als missionaris die rondtrekt, het kan helaas niet meer anders.”

Toch ziet hij ook kansen. Hij beargumenteert dat iedereen lid is van het lichaam van Christus. “Wij allemaal hebben talenten gekregen om je dienstbaar te maken. Dit geeft de kans om de kerk ook op een andere manier te laten groeien. Ik hoop dat dat is wat ik hier brengen kan. Met de inzet van onder andere een sterk pastoraal team heb ik er alle vertrouwen in.”

Pastoor Van Klaveren met zijn Volvo uit 1968

Dit bericht is 3602 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief