Archieven

Dit bericht is 877 keer gelezen

Het BBL (Betere Buiten Leven) is dankzij de politiek machtige BBB voor boeren, burgers en buitenlui een buitenkansje hier ideaal te wonen, werken of recreëren. Voor duurzaam groen en optimale luchtkwaliteit in het dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebied van dit Piggelmee-laaglandje aan zee, moet er echter drastisch méér gebeuren. Zelfs in in onze idyllische Krimpenerwaard. 

Met Botlek/Pernis/Chemours-chemiebedrijven in onze achtertuin en aanvliegroutes van de KLM boven ons hoofd is het paradijselijke nog ver weg. Gelukkig staat ons ruimbemeten provinciale ‘privé-park’ barstensvol groen. Dat zuivert ter compensatie de lucht. En alle vogel- en dierengeluiden dempen aardig de machinale herrie in onze geteisterde bovenkamers. Waarde hechtend aan onze hele waard is het waard om tegen alle misstanden in het Groene Hart te blijven vechten. Politie zie je niet meer en rechters komen niet verder als een taakstrafje voor zware delicten.

Het blijft helaas een vaststaand feit dat het hier inmiddels in Nederland en vooral Zuid-Holland een beetje druk aan het worden is. Het zicht op het groen van de natuur en het blauw van het zwerk wordt allengs schaarser. Verstedelijking rukt op. Uitlaatstank, lawaai, wachten en files werd ons lot. Met z’n allen in een te krap bemeten complex leven is allesbehalve een sinecure. Ontelbare culturen, klassen, rangen en standen in een aangezwollen massa zonder wegwijzers op zoek naar een voldoening gevend leven: bizar!

Begin de nul uitstoot en minimaal ecologische voetafdruk bij de wortel. Voorlopig dus nul baby’s en nul migranten. Het wijze gepeupel haalt vaak de schouders op bij ongefundeerde, fictieve beloften van elitaire politici. Zoals het sprookje dat ze eventjes ‘in no time’ honderdduizenden woningen gaan neerzetten.

Hoe je dat doet in een land zonder ruimte waar zelfs de benodigde vakmensen  ontbreken? Momenteel kunnen we niet eens meer onze eigen kinderen aan betaalbaar onderdak helpen. Ook raken de kwistig gestrooide miljarden op. Zijn er teveel mensen die hun eigen broek niet op kunnen houden en met tig toeslagen en subsidies op de been gehouden moeten worden. ‘Nederland is ziek’, zei premier Lubbers al in de vorige eeuw met zijn heldere visie van ‘Regeren is vooruitzien!’. 

Dat horen we nu nooit meer van onze goedlachse premier. Alleen ‘Nederland is rijk’. De gevoelens van onmacht alsmede wanhoop van fiscaal uitgezogen werknemers hiermee vrolijk wegwuivend. Innovatie, kennis en daadkracht. Daar draait het om. Dan komt welvaart en gezondheid vanzelf. Zeker in ons primair vruchtbaar agrarische Krimpenerwaard dat ook esthetisch vertrouwenwekkend scoort.

Het bijeen gesprokkeld kibbelkabinet heeft geen flauw benul van resultaatgericht regeren. Dit gemêleerde gezelschap ligt al jaren onder vuur om de maatschappij eens te hervormen. Trekken nochtans nauwelijks lessen uit de chaos. De onvrede is nog nooit zo groot geweest over de falende overheid die allang geen probleemoplossend vermogen meer heeft. Overal het algemeen landsbelang opofferend voor louter persoonlijk gewin als moreel streven. In onnozele talkshows wordt met klinkklare onzin voor kijkcijfers en naamsbekendheid overdadig gedebatteerd met irrelevante opmerkingen. Zelfs voor aanleunend crimineel gedrag wordt in een samenleving dat doordesemd is van geld en macht geapplaudisseerd. Hoog tijd dat regeringsleiders hun verantwoordelijkheid nemen. Anders wordt het straks in alle complexiteit met niet functionerende regeltjes einde verhaal voor zowel lokalen als Hollandse Nieuwe.

Deze column is geschreven voor het aftreden van de regering.

 

Dit bericht is 877 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Nul uitstoot in de meest complexe samenleving ooit? – Column Piet Snel

  • Wat een populist, lekker makkelijk vanuit de luie stoel wat op een toetsenbord rammelen. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
    Ik snap trouwens niet waarom Snelle Piet ruimte krijgt van RTV Krimpeneraard om z’n zielige blik hier te delen.

    • Hallo trouwe lezersfan. Hier uw favoriete columnist. Bij de 500-ste (enthousiaste?) gerespecteerde lezer vond ik de tijd rijp even persoonlijk te reageren. Wel zo netjes. Zoals onze naoorlogse generatie is opgevoed. Beetje kinderlijk Postgrage Anja, om even makkelijk vanuit alle anonimiteit commentaar te leveren zonder toevoeging van ‘hoe het dan wél moet!’ volgens u. Op mijn beurt snap ik ook niet waarom RTV Kr.w. zo nodig ruimte wilt bieden aan mensen die het op sommige punten niet helemaal eens is met één of meer opmerkingen. Kom voortaan met een volwassen verhaal met voorbeelden hoe u de regio of deze wereld zou willen hervormen. Ben niet de enige die een somber toekomstbeeld schetst. Word als schrijver geïnspireerd door de betere dagbladen en opinietijdschriften zoals EW, HP de Tijd en Vrij Nederland. Een surplus aan knappe koppen die écht niet op hun achterhoofd gevallen zijn. Gaat u die soms ook allemaal aanschrijven als een alinea u niet bevalt of helemaal strookt met uw eigen visie? Onze Krimpenerwaard is namelijk geen eiland maar een Hollands verlengstukje van de Nederlandse staat. Het zijn trouwens helaas geen loze onheilstijdingen wat ik bezig maar puur feitenmateriaal dat extern op waar- en juistheid is geverifieerd. Bovendien kan ik net als leeftijdsgenoten bogen op ervaring en objectief vergelijkingsmateriaal. U belandt met uw onterechte en onbewezen summiere commentaar in het ongure klimaat waarbij overheidsdienaren zoals ministers het graag in deze tijd voor gezien houden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief