Archieven

Dit bericht is 2685 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Aan de Achterwetering 24 is hovenier Jesse Kliek (28) eerder dit jaar gestart met de ‘Ondernemersfabriek’.  Inmiddels hebben meerdere ondernemers daar onderdak gevonden. Met elkaar ontstaan netwerken, ideeën en is vooral veel positieve energie.

“Wij bieden hier verhuur van ruimte voor kantoor, winkel, werkplaats, opslagruimte of een flexibele werkplek”, legt Jesse Kliek uit. Hij is directeur van het complex en tevens huurder met zijn eigen hoveniersbedrijf. “Het is een verzamelpand voor zzp-ers, vormt een community waar mooie dingen uit ontstaan. Toen ik de kans kreeg om dit voormalig onderkomen van VSE te huren, ontstond het idee hiervoor. Wat gaaf om zo mensen bij elkaar te brengen.” Een vermelding in de nieuwsbrief eind 2020 bracht direct al de eerste belangstellenden. Iedere week meldt zich wel iemand om ook een plaatsje in de fabriek te bemachtigen. Kliek is echter selectief in de toewijzing. “Ik vind het belangrijk dat het klikt met de al bestaande ondernemers.

Floreat
Menig tuin in de regio is aangelegd, veranderd of opgeknapt door deze gemotiveerde ondernemer. Al vanaf jonge leeftijd is hij werkzaam in het hoveniersvak. Uiteindelijk is hij zijn eigen bedrijf ‘Floreat’ gestart wat latijn is voor bloeit. In het gesprek komt meerdere malen zijn gedrevenheid naar voren. Daarbij wordt duidelijk dat hovenier een zwaar beroep is. “Vaak denken mensen dat we alleen bloemetjes in de tuinen zetten. Het zware werk is de bestrating met steeds grotere tegels. Veel sjouwen maakt het pittig. Ik ga regelmatig naar de chiropractor”, zegt hij met een stalen gezicht. Om de klussen te klaren maakt hij gebruik van een vaste kring flexibel personeel.

Groene aanslag
Een hovenier inschakelen wordt vaak gezien als een luxe. Toch merkt Kliek dat afgelopen jaar ook veel klanten uit de huursector hem weten te vinden. “In plaats van het boeken van een vakantie wordt nu geïnvesteerd in de tuin”. Veel werk heeft hij in de nieuwe wijk Thiendenland in Schoonhoven. Zeker bij de nieuw opgeleverde huizen in het hogere segment. Grote keramieken tegels zijn populair op dit moment. “Weliswaar duurder in aanschaf maar dan heb je ze ook voor tientallen jaren. Dit zijn tegels die niet groen worden. Betontegels daarentegen wel. Nee, vooral niet met azijn behandelen, dat tast de beschermlaag aan.” Binnenkort brengt Jesse een eigen middel op de markt. “Dit is minder agressief dan azijn maar verwijdert wel de aanslag.”

Succes
Terug naar de ondernemersfabriek. Kliek is druk bezig om een eigen showroom in te richten en later dit jaar op afspraak open te gaan. Daarbij geeft hij aan dat het steeds lastiger om met vaste prijzen te werken. “Materialen en dan met name hout zijn enorm in prijs gestegen het afgelopen jaar.” Tijdens het interview hebben we Jesse leren kennen als een druk man die alles wil aanpakken en het liefst direct succes oogst. Hij ziet zichzelf niet in een maatpak de directeur zijn van dit bruisende gebouw. Zijn motivatie is om van de fabriek een succes te maken. “Ik heb nachten dat ik wakker word met een glimlach, zo van jeh, we mogen weer. Maar het gebeurt ook dat ik me midden in de nacht afvraag waar ik aan begonnen ben.”

Jesse Kliek was afgelopen zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist. Kijk voor meer informatie over de Ondernemersfabriek op deze link.

Dit bericht is 2685 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief