Archieven

Dit bericht is 414 keer gelezen

En compliment geven?  Doen we dat nog?

Op 1 maart is het Nationale Complimenten dag! Misschien wat overdreven om daar een nationale dag aan te wijden maar aan de andere kant…. als Nederlanders scoren we niet echt hoog op de internationale ladder als het gaat om warme woorden te geven. Daar kunnen we nog wel eens aan werken…Terwijl kritiek spuien bij velen van ons goed en soms (te) gemakkelijk afgaat.  Heel snel hebben we een oordeel klaar of is de kritiek onze mond al uit voordat we het weten. Daar lijken we geen moeite mee te hebben.

Hollandse zuinigheid?

En waarom hebben we daar dan moeite mee? Is het omdat we een nuchter volk zijn, bang zijn dat een ander naast zijn schoenen gaat lopen of omdat we niet goed weten hoe we een compliment moeten geven?  Hollandse zuinigheid? Complimenten geven vinden we lastig en het gaat voor veel mensen niet van nature. Terwijl het ons wel een gevoel geeft dat we gewaardeerd worden en we ons er gelukkig door voelen. Misschien moeten we het niet te zwaar maken en direct zeggen wat je ziet of voelt: wat zie je er vrolijk uit, wat leuk dat je even langs komt of wat super dat jij dit hebt opgepakt. En dan heb je, natuurlijk ook het ontvangen van complimenten; oef, ook daarbij voelen we ons ongemakkelijk. Lastig hoor als iemand iets aardigs zegt. Dan stuntelen we meestal een onhandig antwoord in elkaar: Oh, nou ja.. eh.. dank je of we bagatelliseren en proberen het compliment in diverse varianten een kopje kleiner te maken: “nou, die jas was in de aanbieding” of “ik weet er niet zo veel van hoor, ik doe maar wat” of “maar jij bent ook erg goed hoor”. Niet echt leuk voor de gever van het compliment en je ontneemt jezelf een natuurlijke dosis dopamine (hét stofje dat verantwoordelijk is voor een geluksgevoel).

Het kost niks

Een compliment geven kost ons niks en levert een hoop op. Het kost in het begin misschien wat moeite om een compliment te geven maar je ziet mensen opfleuren en dat is mooi! Daar word je zelf toch ook blij van?! Laten we na 1 maart gewoon eens verder gaan met het geven van complimenten. Doe er wat moeite voor, zowel in het geven als in het ontvangen. Dat levert een boost aan positiviteit op! Enne… als we dan toch bezig zijn… kunnen we onze kritiek dan misschien iets meer voor ons houden? De Twee Zussen proeven een nieuwe nationale dag. Maar liever delen we een dik compliment uit voor iedereen die meer positief met alle complimenten om gaat!! Duimpie!

Dit bericht is 414 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief