Archieven

Dit bericht is 1437 keer gelezen


STOLWIJK- Ontmoetingswinkel De Koster opende in 2020 de deuren. Vanwege corona was het een lastige start, maar inmiddels is de winkel op stoom. “Elkaar ontmoeten, verbinding. Dat is waar deze winkel voor staat”, vertelt Arie van Zaanen. 

“Wij willen hier iets creëren voor het hele dorp, écht voor iedereen. Een plek waar je elkaar kan ontmoeten, een kopje koffie kan komen drinken, een praatje kan maken, een puzzel kan komen lenen, leuke artikelen kan kopen. Dat is de bedoeling. Maar vooral het woord ontmoeting, verbinding, dat is écht het doel van deze winkel”, legt Van Zaanen uit.

Het begon allemaal een aantal jaar geleden. De kerk wilde op een laagdrempelige manier iets voor de mensen in het dorp doen. Van Zaanen: “Er kwamen ideeën van mensen en ikzelf had ook ideeën. Uiteindelijk hebben we deze ontmoetingswinkel kunnen realiseren, met dank aan de koster. Toen hij overleed heeft hij in het legaat geld beschikbaar gesteld en van dat geld is deze plek gerealiseerd. Vandaar ook de naam van deze winkel: ‘De Koster’.”

Gemiva
Veel van de artikelen in de winkel zijn gemaakt door de deelnemers van de Stichting Gemiva-SVG Groep. “De Koster komt bij ons voor de spullen. We hebben een grote variatie aan spullen die wij maken en die leveren we dan. We maken onder andere kaarsen, dat is ons grootste product”, zegt Maria Kraaijeveld, begeleider bij Gemiva.

Susanne was afgelopen donderdag ook aanwezig in de ontmoetingswinkel. Zij is een van de creatievelingen die producten maakt die in De Koster worden verkocht. “Laatst heb ik vlaggetjes gemaakt op de naaimachine. Dat kan ook op aanvraag. Je kan kiezen welke stof je wil en welke band je daaromheen wil om de vlaggen te maken.”

Tekst gaat verder onder foto

Activiteiten
Naast dat iedereen terecht kan voor een praatje, een bakkie of een cadeautje, worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd. “Er worden diverse workshops georganiseerd, zoals bijvoorbeeld lentekrans maken. Elke tweede zaterdag van de maand is het Repair Café. De derde zaterdag van de maand is de kleding repair, dan kan je bijvoorbeeld een knoop aan laten zetten of een zoom ergens in laten leggen.”

De tweede woensdag van de maand is er een digitaal café. Dat wordt georganiseerd door WelZijn Krimpenerwaard. “Dan komt er een deskundige op het gebied van laptop, telefoons etc. Heb je vragen dan kan je ook hierheen komen.”

Alles wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. We hebben ruim dertig vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen taken. “Met elkaar doen we dit.” De winkel is elke woensdagochtend, donderdag de hele dag, vrijdagmiddag en zaterdagochtend geopend.

Bekijk het hele reportage met interviews bovenin het artikel of via YouTube

Dit bericht is 1437 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief