Archieven

Dit bericht is 1331 keer gelezen

RTV KRIMPENERWAARD – De NLPO, de overkoepelende organisatie voor lokale omroepen, is warm pleitbezorger voor een verdere professionalisering van de betreffende omroepen. Zij zijn daar al sinds 2010 mee bezig.

De NLPO pleit voor streekverbanden waar lokale omroepen onder gaan vallen. Uiteindelijk moeten er in 2026 maar 80 omroepen overblijven. De indeling heeft al plaatsgevonden en RTV Krimpenerwaard zit in een samenwerkingsverband met Gouda, Waddinxveen, Bodegraven, Woerden, Oudewater en Montfoort. Dit aantal zou nog uitgebreid kunnen worden. Per 1 januari 2026 zullen alle vergunningen vervallen en dan volgt er een nieuwe aanvraagronde. Het samenwerkingsverband is bezig met het vormen van een federatie, die hoogstwaarschijnlijk de vergunningaanvraag gaan doen met bijbehorende frequenties voor de daaronder vallende lokale omroepen. Er is afgesproken dat de omroepen hun eigen identiteit kunnen behouden.

Ook de regering is nu zover dat zij achter een verdere professionalisering van de lokale omroepen staan. Dat is vorig jaar al ingezet met een bedrag van € 250.000 voor een aantal omroepen dit jaar. Toen vielen we buiten de boot maar voor volgend jaar doen we weer mee voor eenzelfde bedrag en dit bedrag geldt ook voor 2025. Naast het reeds bestaande richtsnoerbedrag per huishouden stelt het kabinet een extra basisbekostiging voor en dat voor alle lokale omroepen. De huidige bekostiging van veel lokale omroepen zorgt vaak voor een kwetsbare uitgangspositie, zeker voor de kleinere omroepen. Vooralsnog komt er een bedrag van € 16 miljoen beschikbaar, de NLPO en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) denken aan een verdubbeling van dit bedrag.

In de toekomst zal de financiering van de lokale omroepen via het Rijk verlopen net zoals dat het geval is bij de landelijke en regionale publieke omroepen. Het kabinet vindt dat dit de onafhankelijkheid van de lokale omroepen ten goede komt. De onafhankelijkheid is wel een punt en de NLPO is van mening dat die in toekomst kwetsbaar blijft vanwege de ontoereikende middelen. De meeste omroepen zijn afhankelijk van extra subsidies uit de gemeentekas en de inkomsten uit reclame en sponsoring. De NLPO pleit voor een duidelijke wet- en regelgeving waarin de samenwerking tussen Rijk en gemeenten zorgvuldig vormgegeven wordt.

Meer geld is aanlokkelijk waarmee professionele medewerkers de vrijwilligers ondersteunen bij hun werkzaamheden. Zie het dan ook niet als een bedreiging maar veel meer als een uitdaging. Er gaat veel veranderen en zowel RTV Krimpenerwaard als de andere lokale omroepen worden meegezogen in de toekomstige ontwikkelingen. Een weg terug is er niet.

Dit bericht is 1331 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief