Archieven

Dit bericht is 3788 keer gelezen

REGIO – Iedereen kan uit een zeer diep dal komen. Dat bewijst Dunja Mucha (41) met de uitgifte van haar boek ‘Met één been op het flatgebouw’. Een overwinning voor haarzelf en houvast voor lotgenoten in soortgelijke situaties.

Als klein meisje had ze de droom om de wereld mooier te maken. “Die droom is uitgekomen”, maakt de enigszins excentrieke Dunja bekend in de uitzending van RTV Krimpenerwaard. “Zijn wie je bent is het mooiste wat er is. Als ik anderen in staat kan stellen ook zichzelf te durven zijn, dan is mijn droom uitgekomen.” Haar eerst geschreven boek ligt in lijn met deze gedachte.

Wie is Dunja Mucha?
Een creatief persoon die in haar vrije tijd graag schrijft en schildert. Zij zet zich in voor de Stichting Creatief Herstel in Zeist. Doel is om zoveel mogelijk vrouwen, met mentale uitdagingen, te helpen in hun eigen kracht te komen. Later dit jaar willen ze dit programma ook voor mannen opzetten. Naast de vestiging Zeist is er ook een locatie in het Limburgse Elsloo. Dunja is daar vestigingsmanager sinds 1 oktober 2020.

Wat is de aanleiding voor dit boek?
Dunja had last van een ‘geagiteerde depressie’. Dat betekent dat je van binnen een enorme onrust hebt. “Ik kon niet meer slapen en had telkens paniekaanvallen. Het was voor mij de keuze of ik zo verder willen gaan. Ik heb trauma’s uit mijn jeugd nooit verwerkt.” Op een gegeven moment kon ze haar depressieve gevoelens niet meer verbergen voor de buitenwereld. “Ik maakte al geen onderdeel uit meer van het leven. Maar ik wilde mijn dochtertje niet in de steek laten. Daarom heb ik besloten om mij op te laten nemen in een GGZ instelling.”

Deze opname blijkt haar redding te zijn geweest. Eindelijk voelde ze zich gehoord. Drie intensieve weken in de instelling werden gevolgd door ruim vier jaar therapie. Dit zette haar aan door het van zich af te schrijven. Als bijvangst bleek haar schrijven ook een inspiratie voor anderen.

Waar gaat het boek over?
De titel geeft aan waar de schrijfster zich in gedachten bevond: met één been op het flatgebouw. Het is een roman geworden over Linda, die na dertig jaar overlevingsstrategieën, opgenomen wordt. De lezer volgt de hoofdpersoon vier jaar lang in de herstelperiode. Door de confrontatie met haar verleden en angsten ontstaat begrip voor de manier van leven.

Mucha wil duidelijk maken dat het normaal is hoe een lichaam op dramatische ervaringen reageert. Zonder schroom vertelde ze in de uitzending dat haar vader zelfmoordpogingen had gedaan. Het werd dan afgedaan als ‘ongelukjes’. Het moge duidelijk zijn dat het verhaal van Linda synchroon loopt met het levensverhaal van de auteur.

Hoe kan dit boek besteld worden?
Alle informatie over het boek is te zien en te lezen op www.dunjacreates.com. Het boek kost 23,95 exclusief 4,50 verzendkosten. Na bestelling volgt levering binnen vijf werkdagen. Op deze site zijn ook werken te zien van deze creatieve vrouw. Een vrouw die overtuigt is dat je, ondanks een psychische kwetsbaarheid, toch het mooiste leven kunt leven.

Dunja Mucha was afgelopen zaterdag tussen 12.30 en 13.00 uur in de uitzending op ons radiokanaal. Het gesprek nogmaals beluisteren kan via onze service uitzending gemist.

Dit bericht is 3788 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief