Archieven

Dit bericht is 790 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL – Kees Beaart van Stichting Natuurrijk heeft een oorkonde ontvangen voor zijn geweldige inzet voor de natuur en versterking van de biodiversiteit. De oorkonde is uitgereikt namens de Partij voor de Dieren. De stichting beheert midden in het intensieve landbouwgebied van de Krimpenerwaard aan de Oudelandseweg in Ouderkerk aan den IJssel een prachtig stukje natuur vol biodiversiteit.

Kees Beaart is een gepensioneerde leerkracht die altijd met veel passie natuureducatie heeft gegeven aan zijn leerlingen. Samen met zijn vrouw Brigitte kochten ze in 1977 op een veiling een perceel weiland van twee hectare. Hun doel was het realiseren van natuur met een zo rijk mogelijke variatie aan inheemse soorten planten en dieren zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Meer dan veertig jaar later is hun doel bereikt. Wat ooit een weiland was, is nu een natuurgebied met veel soorten bomen en honderden soorten bloemen, planten en struiken en dieren, waaronder zeer zeldzame soorten. Op diverse plekken zijn grotere en kleinere poelen met hier en daar verhogingen in de vorm van ‘walletjes’. Hier vinden planten, insecten, amfibieën, vogels en zoogdieren een plek.

Er komen planten voor als daslook, kleine kaardebol en de wilde kievitsbloem en dieren als de argusvlinder, de kamsalamander, paapje, steenuil en tapuit.

Biodiversiteit
In 2019 brachten Kees en zijn vrouw het gebied onder in de Stichting Natuurrijk om het ook voor de toekomst zeker te stellen. In dat jaar is ook een aansluitend stuk weiland aangekocht van de provincie Zuid-Holland, wat eveneens ontwikkeld wordt tot natuur.

“Kees Beaart heeft in ruim 45 jaar een kaal weiland omgetoverd in prachtige natuur vol biodiversiteit; een voorbeeld van hoe in Zuid-Holland meer natuur kan worden gerealiseerd met mooie natuurlijke landschapselementen. Je zou hem de Zuid-Hollandse Jac P. Thijsse kunnen noemen en hij heeft de oorkonde meer dan verdiend voor zijn geweldige inzet voor de natuur”, aldus Carla van Viegen, Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Dit bericht is 790 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief