Archieven

Dit bericht is 2478 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In voormalig kamp Amersfoort is onlangs het boek ‘Wel gebogen, niet gebroken’ gepresenteerd. Een drietal schrijvers vertellen het verhaal van de verzetsstrijder Henk Bastiaans. In totaal overleefde hij acht concentratiekampen en tekende zijn verhaal op in de zomer van 1945. 

“Na zijn dood in 1989 kwamen zijn aantekeningen boven water”,  vertelt de Schoonhovenaar Carel de Mari in gesprek met RTV Krimpenerwaard. De in Den Haag woonachtige Bastiaans was een oom van Carel. “Na diverse mislukte pogingen om in Engeland terecht te komen, is hij in het verzet gegaan. Wat hij precies gedaan heeft is niet helemaal te achterhalen. Net als bij vele anderen heeft mijn oom er nauwelijks over gesproken.” 

Henk Bastiaans als ruiter bij de veldartillerie

Speurwerk
Enige jaren geleden stuitte Theo van Bemmel, vriend van Carel, bij toeval op de naam H.L. Bastiaans in het Nationaal Archief. Na overleg met Betty Hoogeveen, dochter van Henk Bastiaans, is besloten om verder speurwerk te verrichten. Het plan om een boek te maken werd verder uitgewerkt en gerealiseerd. Het eindresultaat is een drieluik die begint met een door De Mari enigszins geromantiseerd verhaal. Van Bemmel maakt in het tweede gedeelte de feitenkennis openbaar, zoals deze in de archieven is opgehaald. Het laatste gedeelte is gerealiseerd door dochter Betty. Zij maakt de lezers deelgenoot van haar vaders aantekeningen.

Uniek
Het boek is een aangrijpend verhaal van een persoon die, ondanks alle verschrikkingen, vergevingsgezind is gebleken. Bij de presentatie van het boek kwamen veel reacties los. Het boek laat voor de schrijvers nog een aantal vragen open. “Waar wij echt naar gezocht hebben, is om antwoord te krijgen waarom de ene persoon wel in het verzet is gegaan en de ander niet. Wat triggert een mens om dat soort dingen te doen? En waar heeft hij de kracht vandaan gehaald om de acht kampen te overleven? Dat was uniek, zo niet onmogelijk”, besluit Carel het gesprek.

Het boek ‘Wel gebogen, niet gebroken’ is te bestellen via www.welgebogennietgebroken.nl.

Schrijvers Carel de Mari (l), Betty Hoogeveen (m) en Theo van Bemmel

De verschrikkingen, beschreven in het dagboek, het derde deel van Wel gebogen, niet gebroken is door Carel de Mari beknopt weergegeven in onderstaand gedicht.

Ik krijg een trap
In mijn zij,
Een klap op mijn hoofd
Een soldatenlaars op mijn rug
Kamp Amersfoort

Ik zoek een trap
Een schoonmaakklus
Stapel je dode maten maar
Ik weiger, word bijna vermoord
Die vent is gestoord

De dodentrap
Mauthausen
honderachtenzestig treden
dertig kilo op de schouders
de hellepoort

De trap naar de trein
Weg uit de stoffige mijn
Uitgeput omhoog
Schoppende SS-ers
De ergste mensensoort

Ik beklim een trap
Hoog in de wolken
Een engel in het wit
Spreekt me aan in het Frans
De hemelpoort?

Hoog op mijn trap
Voel ik me gelukkig
Met vrouw en met kroost
Eindelijk goed
Gebed verhoord!

Dit bericht is 2478 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Oorlogsdrieluik ‘Wel gebogen, niet gebroken’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief