Archieven

Dit bericht is 2083 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – Op marktdagen, tijdens evenementen en zelfs op dagen dat er niets te doen is in het centrum van Ouderkerk aan den IJssel lopen veel mensen er langs zonder zich af te vragen waar het monument naast de muziektent voor is bedoeld en wie er nu eigenlijk worden herdacht. Zo niet Nico Holdermans. De oud-onderwijzer, vaste organist van de dorpskerk, kenner van de geschiedenis van het daarin aanwezige praalgraf en actief bestuurslid van de historische vereniging Ouderkerck op d’IJssel, wilde dat wel weten en ging op onderzoek uit.

De gedenksteen is destijds aangeboden door de bevolking van Ouderkerk aan den IJssel opdat hun plaatsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven voor volk en vaderland niet zouden worden vergeten. Maar 75 jaar later wist eigenlijk bijna niemand meer om wie het ging. Gesteund door zijn medebestuurders van de historische vereniging speurde hij in archieven en sprak hij met nabestaanden. Dat resulteerde in een lijst met negen namen van Ouderkerkers die tijdens de oorlogsjaren door toedoen van de vijand of ten gevolge van het oorlogsgeweld uit het leven werden gerukt. Het gaat om Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Nico Holdermans groef in hun geschiedenissen en wist in veel gevallen te achterhalen waar en hoe de slachtoffers om het leven waren gekomen. Niet van allemaal trouwens, want Hendrik de Hoop keerde nooit terug uit het oorlogsgeweld en niemand weet wat er destijds met hem is gebeurd.

“Van Arie Houweling weet ik dan weer veel meer”, vertelt Nico. “Zijn dochter Corrie had zich al langer in de levensloop van haar vader verdiept en wist me veel te vertellen.”

De in 1910 in Ouderkerk aan den IJssel geboren Arie verleende in de oorlogsjaren hand- en spandiensten aan het verzet en wordt in 1944 na een handgemeen met een NSB-er verraden. Via verschillende gevangenissen en concentratiekampen in Nederland en Duitsland wordt hij uiteindelijk ondergebracht in het grote concentratiekamp Neuengamme in de buurt van Hamburg, waar erbarmelijke omstandigheden heersten.

Toen de geallieerden het kamp aan het einde van de Tweede Wereldoorlog naderden, zijn duizenden gevangenen overgebracht naar schepen in de Oostzee. Zo ook Arie Houweling. Hij werd ondergebracht op de Cap Arcona. Helaas verkeerden de geallieerden in de veronderstelling dat er Duitsers op deze schepen zaten. Besloten werd om de schepen, waaronder de Cap Arcona, door de Royal Air Force te laten bombarderen. Dat is ook gebeurd. Door de bombardementen verloren zo’n achtduizend krijgsgevangenen het leven. Een van hen was Arie Houweling. Zijn stoffelijk overschot is nooit gevonden. Mogelijk ligt het op de zeebodem; mogelijk in een van de massagraven bij het strand.

Onthulling
De namen van de gevonden Ouderkerkse oorlogsslachtoffers zijn in een messingplaat gegraveerd die oorspronkelijk op 4 mei 2020 zou worden onthuld. Dat kon vanwege corona niet doorgaan. Een nieuwe datum werd geprikt op 8 juni 2021, maar ook toen kon het niet plaatsvinden. Dat wist de leverancier van de plaquette niet en die schroefde de plaat op het monument.

Het hangt er dus al even, maar wordt nu op maandag 8 november officieel onthuld. Daaraan voorafgaande vindt vanaf 14.30 uur een bijeenkomst plaats in De Drie Maenen, waar onder andere wethouder Ria Boere, Aagje A. Lingen-Pols, polderdichter Teus Stouthart en Nico Holdermans zelf het woord zullen voeren. De onthulling zal gedaan worden door Corrie Houweling, dochter van Arie Houweling en Marrie Hofland-Blonk, nabestaande van Marinus Oosterom, die in juni 1944 het leven verloor in het Oostenrijkse Greifenburg. Nabestaanden en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

“Ik ben erg blij dat iedereen nu kan zien en lezen wie in onze gemeente hun leven hebben gegeven om onze vrijheid terug te krijgen en te behouden”, besluit Nico.

Dit bericht is 2083 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief