Archieven

Dit bericht is 2007 keer gelezen

Plaquette oorlogsslachtoffer Ouderkerk

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL – Een plaquette ter nagedachtenis aan negen oorlogsslachtoffers uit Ouderkerk aan den IJssel is afgelopen maandag onthuld. Dit gebeurde in aanwezigheid van nabestaanden.

Voordat de onthulling plaatsvond werden er gedichten voorgedragen, was er een moment van stilte als respect naar de slachtoffers en werd het Wilhelmus gezongen. Na de onthulling werden er bloemen gelegd door wethouder Ria Boere namens de gemeente Krimpenerwaard en door nabestaanden.

Net voor de onthulling plaatsvond werden er ook de verhalen verteld van de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en wat zij voor ons hebben betekent. Dit werd gedaan door Nico Holdermans van de Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel en tevens degene die het voortouw heeft genomen om deze herdenkplek te realiseren.

Bertus van Hoevelaken
“Van de een is meer bekend dan van de ander. Omgekomen op verschillende manieren. Tijdens verzetsacties, in een kamp, door vliegtuigen, ook door geallieerde bondgenoten. Ze lieten nabestaanden achter met talloze vragen. Eén ding is zeker: achter elk van de namen die daar staat gaat een wereld van leed schuil”, zei Holdermans in zijn toespraak voor de onthulling.

Een van de slachtoffers is Bertus van Hoevelaken. De garagehouder was verzetsman in Ouderkerk. “Hij verzette zich met hand en tand tegen de Duitsers die zijn voorraad auto’s en motoren wilden vorderen. Hij verstopte zijn handel op een bevriend adres langs de IJsseldijk. Wegens zijn verzet wordt hij op 12 oktober 1944 gearresteerd en op het politiebureau aan de Markt in Gouda gevangen gezet. Op 18 oktober 1944 werd hij uit het politiebureau gehaald en later in de buurt van IJsselstein dood teruggevonden door een nekschot van een Duitse soldaat.”

Onthulling plaquette oorlogsslachtoffers

Bastiaan Pols
Een ander slachtoffer is Bastiaan Pols. Over hem vertelde Holdermans het volgende in zijn toespraak: “Bastiaan Pols was op 24 maart 1944 aan het werk op het dek van zijn schip dat in Ouderkerk aan de Groenendijk lag aangemeerd. Op dat moment werd er door de Royal Air Force een bombardement uitgevoerd op het spoorwegstation in Nieuwerkerk aan den IJssel. Elf burgers kwamen om het leven. Bastiaan, tevens actief in het verzet, werd bij het bombardement getroffen door een scherf. Hij raakte zwaargewond en is nog naar het huis van zijn ouders gelopen. Toen zijn moeder haar zwaargewonde zoon op de stoep van het huis zag, stierf zij van schrik. Daarna stierf op diezelfde stoep de zwaargewonde Bastiaan.”

Gerrit Wouter Slappendel
“Gerrit Wouter Slappendel werd in de nacht van 4 op 5 mei 1944 op de Lageweg door een SS’er neergeschoten. Hij stond daar samen met een ander lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkracht op wacht om te voorkomen dat er NSB’ers en andere landverraders het land zouden verlaten. Ze werden verrast door twee SS’ers die hun wapens richtten. Aan het bevel ‘handen omhoog’ gaven zij gehoor, maar er werd toch op Gerrit Wouter Slappendel geschoten. Hij overleed later in het ziekenhuis in Gouda. Bijna een jaar later is de dader bekend geworden. Hij gaf aan dat hij op de vlucht was uit een kamp en Gerrit Wouter alleen maar had willen verwonden om dan te verdwijnen.’

Plaquette oorlogsslachtoffers Ouderkerk

Marinus Oosterom
Marinus Oosterom is tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden op de werkvloer. “Hij werkte in de Tweede Wereldoorlog bij de houtzagerij Heuvelman in Ouderkerk. In februari 1943 kwamen Duitse soldaten bij het bedrijf, want zij hebben arbeiders nodig. Er worden er een paar meegenomen. Marinus werd in Berlijn tewerkgesteld. De omstandigheden waren zwaar ook door bombardementen. Begin september 1943 volgde de overplaatsing naar een fabriek in Greifenburg, een klein plaatsje in Karinthië Oostenrijk. Eind 1943 mocht Marinus, die het erg moeilijk had, op verlof naar Nederland. Hij is gegaan en kreeg zo de gelegenheid om zijn verloofde Rika Krijgsman weer te ontmoeten. Na zijn terugkeer in Greifenburg kwam hij op 8 juni 1944 twee dagen na D-Day, door een ongeval met stroom, om het leven. Hij is begraven op een begraafplaats in Oostenrijk. Zijn verloofde Rika, wie een zwakke gezondheid had, overleed drie maanden later. De dood van haar verloofde heeft volgens de artsen haar dood bespoedigd.”

‘Herdenkplek belangrijk’
Met deze plaquette is er een plek om te herdenken en daarmee is nu de cirkel rond, aldus Holdermans. “Een plek om te herdenken is erg belangrijk voor de nabestaanden en ook het vertellen van hun verhaal.”

Naast de genoemde personen staan ook de namen van Arie Houweling, Hendrik de Hoop, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf op de gedenksteen. ‘Opdat wij nooit vergeten’.

Dit bericht is 2007 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief