Archieven

Dit bericht is 1399 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Boomgaard De Lekbongerd aan de Lekdijk West 85 in Schoonhoven houdt op vrijdag 15, zaterdag 16, maandag 18, vrijdag 22 en zaterdag 23 april Open Bloesemdagen. De boomgaard is dan voor iedereen vrij toegankelijk; het ideale moment om tussen de appel- en perenbomen te picknicken of (familie)foto’s te maken.

Elize is met haar gezin eigenaar van De Lekbongerd en stelt haar boomgaard een aantal keer per jaar open voor het publiek. In het najaar om appels en peren te plukken; in het voorjaar om te genieten van de bloesem. Dit maakt De Lekbongerd tijdens het paasweekend de ideale stop voor fietsers langs de Lek. “We zorgen voor koffie, thee en appelplaatcake, maar mensen mogen ook hun eigen picknick meenemen. Uiteraard is er appelperensap te verkrijgen en ander lekkers uit de regio.”

Het lijkt erop dat de Lekbongerd met Pasen in volle bloei staat, maar het weer is daar natuurlijk altijd een belangrijke factor in. Het laatste nieuws over de Open Bloesemdagen staat op de website van De Lekbongerd en Facebook.

8000 flessen
Ook de opbrengst van de boomgaard is afhankelijk van het weer. In 2019, toen er een normaal voorjaar was en een warme zomer, leverde de boomgaard 8000 flessen appelperensap op. In 2020 en 2021 was de oogst aanzienlijk minder: slechts 4000 flessen. Dat kwam door langdurige droogte en door vorstschade in het voorjaar na een warme start, legt Elize uit. “Vorstschade ontstaat doordat de stamper van de bloesem bevriest. Daaruit ontstaat later de vrucht. Ook nu weer hebben we een vroeg voorjaar gevolgd door een koude periode. Gelukkig bloeien de appel- en perenbomen nog niet, maar over de pruimen maak ik me wel zorgen. De pruim bloeit als eerste, gevolgd door de kers, de appel en de peer. In september is het oogsttijd en worden de flessen weer gevuld.”

Bij goed weer zijn de Open Bloesemdagen op vrijdag 15 april, zaterdag 16 april, Tweede Paasdag 18 april, vrijdag 22 en zaterdag 23 april tussen 10.00 en 16.30 uur. Boomgaard De Lekbongerd is bereikbaar met de fiets tussen knooppunt 10 en 37. Voor auto’s is er beperkte parkeergelegenheid langs de dijk.

Dit bericht is 1399 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief