Archieven

Dit bericht is 1089 keer gelezen

BERGAMBACHT- Molen Den Arend is een icoon van Bergambacht. Afgelopen zaterdag was het mogelijk om de molen een bezoek te brengen. Molen Den Arend hield namelijk een Open Molendag. In de oudste korenmolen van de Krimpenerwaard was het tijd voor een praatje met de molenaar en een rondleiding door de molen.

Molen Den Arend is een stelling-korenmolen. Het is daarnaast de laatst overgebleven originele korenmolen in de Krimpenerwaard (èn Lopikerwaard). “Deze molen is van 1869. Hiermee werd alle meel van de omgeving gemalen”, vertelt Piet Speksnijder van Stichting Molen den Arend.

“De molen is een aantal jaar terug gekocht door Bert Looren. Hij heeft de molen helemaal gerestaureerd. Nu is de molen in bezit van Stichting Molen den Arend. Met de stichting zorgen we ervoor dat de molen blijft draaien.”

De molen wordt nog wekelijks bediend door molenaar Willem Roose, tevens bestuurslid van stichting Molen den Arend. “Ik zit meestal een middag in de week hier op de molen in Bergambacht, als het waait uiteraard.” Roose heeft een klein bedrijf waarbij hij meel verkoopt. “Dat doe ik hoofdzakelijk voor particulieren.”

Ook de producten in het molenwinkeltje in Bergambacht worden geproduceerd door Roose. “Alle producten die ik verkoop probeer ik ook echt met de molen te maken”, legt Roose uit. Het winkeltje in Molen den Arend wordt gerund door Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. Je kan er dus terecht voor ambachtelijk Molen Den Arend-meel. Daarnaast worden er nog andere dingen verkocht in het winkeltje zoals streekproducten, kringloopspullen en cadeauartikelen.

Op 11 mei is het Nationale Molendag. Ook dan opent Molen Den Arend de deuren voor belangstellenden.

Bekijk het hele interview en de reportage via de video boven in het artikel

Dit bericht is 1089 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief