Archieven

Dit bericht is 1156 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Ondanks, of misschien wel dankzij, het warme weer mochten de monumenten en daarbij of daarnaast georganiseerde evenementen ook dit jaar weer op ruime belangstelling rekenen. Ruim 60 locaties en evenementen stonden dit jaar op de deelnemerslijst. Sommige traditiegetrouw al jaren, maar ook elk jaar weer enkele nieuwe aanmelders.

“Ongelooflijk hoeveel mooie plekjes je kon bezichtigen, soms heel bekend, maar vaak ook nog nooit voor publiek toegankelijk”,  vertelt Charlotte Diepenhorst, die namens de Stichting Promotie Krimpenerwaard de coördinatie en promotie van dit jaarlijks terugkerend evenement op zich nam.

“Een woord van dank is zeker op zijn plaats voor de vele vrijwilligers van met name de historische verengingen die zich elk jaar inzetten om een gevarieerd programma samen te stellen. Mooi om te zien hoe ze vol enthousiasme ontvingen ze de bezoekers en deelden hun historische kennis en kunde.”

Diverse locaties
Velen pakten deze dag de fiets en bezochten meerdere locaties. “De dag is alleen te kort”, aldus Mevr. de Jong, die samen met haar vriendin op de boot stapte in Krimpen a/d IJssel en de vaartocht over de IJssel meemaakte. Vijf schepen, de Zeldenrust, Goede Gunst, Elizabeth, Barito en Libra, varen elk een eigen traject op de Hollandsche IJssel en vormen samen een route van Krimpen aan den IJssel tot Gouderak. Vanuit alle aanlegplaatsen waren deze tijdens open monumentendag te bezoeken.

“We wilden ook nog naar De motorenfabriek van Bolnes op de Zaag in Krimpen a/d Lek, maar dat doen we dan maar volgend jaar”, aldus mevrouw De Jong. Ook bij de kunstmanifestatie van KrimpenerKunstwaard in Lekkerkerk was er ruime belangstelling. De ruim twintig aanwezige kunstenaars pronkten met hun creaties op de oude scheepssloperij. De zangeressen maakten het plaatje compleet.

Haastrecht is dit weekend zelfs landelijk nieuws bij de onthulling van het geheim van Haatrecht. Reden voor velen om deze kern te bezoeken en mee te doen met de rondleiding door het museum Bisdom van Vliet en meteen even het Oude Raedthuys te bezoeken.

De projectgroep Expositie van de Culturele Stichting Haastrechtse Kring organiseerde in samenwerking met de Historische Vereniging Haastrecht voor de derde maal een (verkoop)expositie in ’t Raedthuys van Haastrecht tijdens Open Monumentendag.

In Schoonhoven combineerde men een bezoekje aan het Zilvermuseum met de infomarkt op de Dam. De klanken van het carillon galmden over de haven en zo was het ook daar goed toeven. De IJssalon deed overigens goede zaken. In Ouderkerk aan den IJssel was de Dorpskerk open voor bezoek. Daar was een uitgebreide expositie te zien over het landelijke thema voor Open Monumentendag 2023: ‘Levend erfgoed – Als monumenten konden praten’. Andere onderwerpen die in de expositie aan de orde komen, zijn onder andere de kerk, het praalgraf, het orgel en het busongeluk van 20 november 1941.

In Stolwijk was er onder andere een boerderijzolder te bezoeken met een collectie historische gebruiksvoorwerpen en gereedschappen. Deze bestaat uit huishoudelijke apparaten, voorwerpen, kleding, (boeren) gereedschappen en vele onderdelen van een kaasmakerij.

En voor wie dit alles gemist heeft, geen probleem, volgend jaar is er gewoon weer een Open Monumentendag.

Foto’s: Paul de Heus

 

Dit bericht is 1156 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief