Archieven

Dit bericht is 1168 keer gelezen

HAASTRECHT- De monumentale rode beuk die achter museum Paulina Bisdom van Vliet staat moet binnenkort worden gekapt. In 2020 werd al duidelijk dat de boom ernstig is aangetast door zwammen.

Drastische snoeiacties in de laatste jaren, waarbij de meest zwakke takken werden verwijderd, hebben de directe omgeving van de boom tijdelijk veiliger gemaakt, maar de boom is inmiddels zodanig verzwakt dat deze geveld moet worden. Dit kappen zal in november of december van dit jaar plaatsvinden.

Als de boom niet binnenkort wordt geveld, ontstaat er een onveilige situatie voor mens en museum. Daarom volgt Stichting Bisdom van Vliet (eigenaresse van het museum Paulina Bisdom van Vliet) het advies van de deskundigen om de oude beuk te laten kappen.

1692
Erfgoedhovenier Gerrit Reijm zal in samenwerking met de boomspecialisten van de firma Van Zwienen uit Bergambacht de kap uitvoeren. Volgens de overlevering is de beuk in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd.

Omwonenden zullen eraan moeten wennen dat de in Haastrecht zeer geliefde en beeldbepalende beuk verdwijnt uit het hun zo vertrouwde uitzicht.

Foto: Stichting Bisdom van Vliet

Dit bericht is 1168 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief