Archieven

Dit bericht is 601 keer gelezen


LEKKERKERK- In Lekkerkerk is afgelopen zaterdag de overzichtstentoonstelling van Jan Neef geopend. Er zijn ruim 50 werken te zien, grotendeels aquarellen van Lekkerkerkse onderwerpen als huizen, dorpsgezichten en portretten.

De werken zijn ter beschikking gesteld door particulieren. Samen vormen ze een unieke verzameling kunst die niet alleen prachtig is om naar te kijken, maar die ook nauw verbonden is met de historie van Lekkerkerk.

Jan Neef werd 7 september 1923 in Zevenbergen geboren als de zoon van een binnenschipper en is op 4 augustus 2014 overleden in Lekkerkerk. Zijn jeugd speelde zich grotendeels af op het schip van zijn ouders. En het was dus ook geen verrassing dat hij zelf ook binnenvaartschipper werd. Het motorschip Johanna was zijn schip en daarmee voer hij in binnen en buitenland.

Het schilderen en tekenen zat in zijn bloed en al in de periode als schipper tekende en schilderde hij regelmatig. De beelden die hij vanaf het water kreeg inspireerden hem en vele schilderijen zijn vanuit dat unieke gezichtspunt geschilderd.

Tekst gaat verder onder foto

Les geven
In 1971 wordt het schip verkocht en koopt hij een huis aan de Voorstraat 114 in Lekkerkerk waar hij samen met zijn vrouw An gaat wonen. Naast het werk in de antiekwinkel, die zijn vrouw grotendeels voor haar rekening neemt, is er nu meer tijd voor het schilderen en volgt hij tekenlessen bij Dook Everse, docent van de Amateur Schilder en Tekenclub Rotterdam.

Hij gaat ook les geven. De bekende maritiem kunstschilder Willem Eerland was één van zijn leerlingen Naast het schilderen illustreerde hij ook boeken en tijdschriften. Zijn werk is populair onder de inwoners van Lekkerkerk. Vele tientallen opdrachten heeft hij uitgevoerd. Zo kon elk vertrekkend gemeenteraadslid rekenen op een in opdracht gemaakt werk.

Kunstenaar
Zijn werk ontwikkelt zich in die periode verder en naast de landschappen en de link met het water worden nu ook portretten gemaakt. Ook daarvoor kiest hij de onderwerpen dicht bij huis. Om zich te bekwamen in het portret tekenen legt hij bijvoorbeeld zijn buurman vast.

De kunstenaar die geen kunstenaar wilde zijn. Zijn kunst moest betaalbaar en toegankelijk zijn. Daarom koos hij ook zo vaak voor aquarellen omdat die wat materiaal betreft stukken voordeliger zijn dan olieverfschilderijen.

Tekst gaat verder onder foto

Hoewel hij niet in het bijzonder een stijl gekozen heeft, hebben zijn meeste werken een impressionistisch karakter en zie je ook de inspiratie die hij opdeed bij de Haagse school erin terugkomen.

Een laagdrempelige cursus in Het Gebouw kon steevast rekenen op een flink aantal Lekkerkerkers die daar les van hem kregen, al kon hij best wel eens mopperen dat het zo’n werk was om alle spullen weer heen en weer te slepen door het ontbreken van geschikte bergruimte.

Bezoeken
De tentoonstelling kan worden bezichtigd op zondag 7 april, woensdag 10 april, zaterdag 13 april en zondag 14 april. De openingstijden zijn steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Op de zondagen zijn de openingstijden van 13.00 tot 16.00 uur.

Dit bericht is 601 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief