Archieven

Dit bericht is 1823 keer gelezen

BERGAMBACHT – ‘Schandpaal en rechthuis’. Deze woorden vatten de spiksplinternieuwe plaquette in het centrum van Bergambacht samen. Afgelopen vrijdag is deze onthuld door wethouder Leon de Wit samen met de Historische Vereniging Bergambacht.

De plaquette, met uitleg over de geschiedenis van die specifieke plek, moet ervoor gaan zorgen dat de geschiedenis van Bergambacht meer onder de aandacht wordt gebracht.

“Dit is een plek waar vrijwel iedereen gedachteloos aan voorbij gaat, maar het is juist een heel historische plek. Want in het verleden werd hier recht gesproken, hier stond het rechthuis”, vertelt Roel Botter van de Historische Vereniging Bergambacht.

De Kaak
“Het rechthuis is een huis dat in het verleden is aangekocht door de ambachtsheer van Bergambacht”, vervolgt Botter. “Hij had als voorwaarde dat je het huis mocht gebruiken, je kon het huren voor 42 gulden per jaar, mits dat de rechtskamer daar gebruik van mocht maken.”

Op die plek werd in de hoge kamer recht gesproken. “Je kan je voorstellen dat als je in die tijd iets had gedaan dan waren ze niet kinderachtig. Dan kon je rekenen op een lijfstraf. En dat gebeurde dus hier op deze plek en die heette ‘de kaak’.”

Herdenking brand 1921
De plaquette is niet het enige waar de Historische Vereniging Bergambacht zich mee bezig houdt. Momenteel zijn zij namelijk bezig met de herdenking van de grote brand van 1921. Botter: “Honderd jaar geleden is een groot deel van de oude dorpskern afgebrand. Je moet je voorstellen dat de dorpskern bestond uit het stukje Raadhuisstraat, rond de kerk en wat bebouwing iets verderop de Hoofdstraat in.”

Ongeveer een kwart of een derde van de bebouwing is toen afgebrand. “Eenentwintig gezinnen zijn toen dakloos geworden. Het is een enorme ravage geweest. En de gemeente Krimpenerwaard heeft besloten om dat nog een keer uitgebreid te gaan herdenken en dat gaan we dus ook doen”, aldus Botter.

Dit bericht is 1823 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief