Archieven

Dit bericht is 712 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Leerlingen van vijf scholen deden mee aan de Kinderklimaattop. De plusklas van de Prinses Ireneschool uit Krimpen aan de Lek heeft dit jaar de Kinderklimaattop Krimpenerwaard gewonnen. “Het is gewoon fantastisch”, reageren de winnaars.

De uitdaging voor de vijf scholen was om de speelplek bij sporthal De Walvis in Krimpen aan de Lek opnieuw in te richten, groener te maken en aan te passen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie). Op de Kinderklimaattop lieten ze de leukste ontwerpen per klas zien en werd de winnaar gekozen. De speelplek bestaat momenteel voornamelijk uit asfalt. Binnenkort wordt de wijk rondom aangepakt en is het plan om ook de speeltuin te verduurzamen.

Alle klassen hadden een maquette en poster gemaakt van hun duurzame ontwerp. Dat presenteerden ze met veel enthousiasme aan elkaar en de jury. De jury was lovend over alle ontwerpen en had een moeilijk keus. De winnaar werd de Prinses Ireneschool. Het winnende ontwerp was van Lieke, Juliette, Esmee Timo en Devan. De jury was zeer te spreken over het originele en complete ontwerp.

Teamwork
“Het was de moeite waard”, vertellen de winnaars na afloop. “We hebben er zo veel tijd in gestoken. En ik vind hem oprecht goed gelukt. We hebben het als team gedaan.”

Volgens de jury hebben de winnaars een mooie link gemaakt tussen de geschiedenis van het dorp en de speeltuin. “De speelplek is verrassend en avontuurlijk ingericht. Er zijn verschillende soorten bomen gebruikt en hoogteverschillen gecreëerd. Heel leuk dat er een insectenhotel en een crossbaan zijn opgenomen in het plan.”

De jury bestond uit wethouders Leo Barth en Wisja Pannekoek en ambtelijke vakspecialisten op de gebieden duurzaamheid, klimaatadaptatie en speeltuinen. Ook de leerlingen brachten hun stem uit op het ontwerp dat zij het beste vonden.

Tekst gaat verder onder foto

Leren over klimaatadaptatie
Alle vijf klassen hadden enorm hun best gedaan en goed nagedacht over hun ontwerp. In diverse lessen zijn ze bezig geweest met het maken van hun duurzame plan. De groepen 8 van OBS de Schakel, PCB de Wegwijzer, Oranje Nassauschool en CBS Eben-Haëzer en de plusklas (leerlingen uit groepen 5-8) van de Prinses Ireneschool kregen eerst les over klimaatadaptatie.

Tijdens de les onderzochten ze van alles over hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit. Deze kennis namen ze mee in hun ontwerp. Op de dag van de top zelf volgden ze ook verschillende workshops: over bijvoorbeeld bijen, circulaire economie en seizoensgebonden eten. Het was daardoor een drukke, leerzame en gezellige ochtend.

Bekijk de hele reportage met interviews via de video in het artikel

Dit bericht is 712 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief