Archieven

Dit bericht is 2210 keer gelezen

HAASTRECHT – Dineren in de stijl van de jaren 1900 en ondertussen filosoferen over de bijzondere erfenis van Paulina Bisdom van Vliet. Haar voormalige woonhuis in Haastrecht is een museum, maar deze rijke burgemeestersvrouw liet nog iets na.

Een mysterieus pakketje dat op 1 juni 2023, precies 100 jaar na haar dood, geopend mag worden. Journalist Lieuwe van Slooten maakte voor Omroep West hierover de podcast ‘Het Geheim van Haastrecht’ Op 21 april gaat die live en om dat te vieren komen geïnteresseerden die avond samen voor Paulina’s Diner.

Paulina Bisdom van Vliet kwam uit een welvarende patriciërsfamilie. Haar opa, vader en haar man waren burgemeester van Haastrecht. Ze werd vroeg weduwe, maar bleef een belangrijke rol spelen in het dorp. Zo deelde ze voedselbonnen uit aan de armen en stichtte zij het verenigingsgebouw Concordia. Aan de andere kant stond zij ook bekend als een eigenzinnige en verbitterde vrouw. Zo namen mensen de hoed af als ze langs haar huis liepen.

Toen Paulina Bisdom van Vliet in 1923 overleed, wilde ze dat haar woonhuis aan de Hoogstraat een museum werd. Verder liet ze een verzegeld pakket na met daarop de tekst: niet openen voordat er 100 jaar voorbij is. Over de inhoud van dit mysterieuze pakket wordt in Haastrecht al jaren gefantaseerd.

Lid van de VOC
In de podcast ‘Het Geheim van Haastrecht’ gaat journalist Lieuwe van Slooten op zoek naar de verhalen over Paulina Bisdom van Vliet. Hij spreekt bekende Haastrechtenaren en gaat langs de fysieke plekken waar de sporen van Paulina Bisdom van Vliet nog zichtbaar zijn. Ook duikt hij in de herkomst van de rijkdom van Paulina Bisdom van Vliet. Haar betovergrootvader was namelijk lid van de VOC.

Om de lancering van de eerste aflevering te vieren wordt cultuurgebouw Concordia voor een avond de eetzaal van Paulina Bisdom van Vliet. Gasten kunnen komen dineren in de stijl van de jaren 1900. Tussendoor zullen er korte lezingen worden gehouden. Paulina Bisdom van Vliet zelf, gespeeld door een Haastrechtse acteur, is ook bij het diner aanwezig.

De podcast Het Geheim van Haastrecht kun je vinden op de gebruikelijke podcast platforms zoals Apple Podcast of Spotify. Abonneer je alvast zodat je geen aflevering hoeft te missen.

Aanmelden voor Paulina’s Diner kan nog. Stuur een mail naar hetgeheimvanhaastrecht@gmail.com. De kosten voor de avond bedragen 50 euro.

Dit bericht is 2210 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief