Archieven

Dit bericht is 2272 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Dominee Anthonie Kort van de Oud Gereformeerde Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het gerechtshof Den Haag woensdag beslist.

De predikant schreef een brief aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Daarin worden uitlatingen gedaan die volgens klager Leon Houtzager discriminerend van aard zijn en die oproepen tot haat tegen homoseksuelen. Houtzager, zelf homoseksueel en destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel, deed van deze feiten aangifte.

De officier van justitie besloot destijds na beoordeling van de aangifte om beklaagde niet te vervolgen. Hij stelde dat er geen sprake was van strafbare uitlatingen op grond van enig wetsartikel.

Hiertegen diende Houtzager een klacht in bij het Haagse hof. Hij bleef van mening dat de uitlatingen van de predikant beledigend waren en dat deze, ook al zijn deze gedaan in de context van diens geloofsopvatting, ‘onnodig grievend en daarmee strafbaar zijn’.

Het hof oordeelt nu dat de uitspraken, ‘daargelaten of ze als beledigend voor mensen met een homoseksuele gerichtheid gelezen kunnen worden, louter zijn te beschouwen als een weergave van de geloofsopvatting van beklaagde. Gelet op de gekozen bewoordingen zijn de uitlatingen niet als onnodig grievend aan te merken. Van strafbare groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie is onder deze omstandigheden dan ook geen sprake’.

Dit bericht is 2272 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief