Archieven

Dit bericht is 3992 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De Amerikaanse rivierkreeft teistert de wateren in de Krimpenerwaard. De schadelijke exoot heeft jarenlang zijn gang kunnen gaan, maar daar hoopt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een eind aan te maken.

Halverwege juli is een proef gestart en na een aantal weken vissen is al duidelijk hoe overvol de sloten zitten. “Per week wordt er zo’n driehonderd kilo aan kreeftjes gevangen”, zegt Jouke Kampen, ecoloog bij ATKB en tevens uitvoerder van de proef in de Krimpenerwaard.

De Amerikaanse rivierkreeft komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Noord-Amerika. Het diertje hoort helemaal niet thuis in de Nederlandse wateren, maar toch zitten de sloten van de Krimpenerwaard ermee vol.

‘Rivierkreeften leggen tot 1200 eitjes per jaar’
Hoe de kreeft hier is terecht gekomen is niet helemaal duidelijk. Hij is of opzettelijk neergezet in de natuur en is zich gaan voortplanten of hij is ontsnapt en heeft zich op die manier gevestigd in de natuur.

Sindsdien is het hard gegaan met de verspreiding van de rivierkreeft. “Ze kunnen zo’n 300 tot 1200 eitjes per jaar leggen waardoor ze zich ontzettend snel voortplanten. Met alle gevolgen van dien”, zegt Kampen.

Schadelijk voor de omgeving
Als een vrouwtjeskreeft eitjes heeft, bewaart zij deze onder de staart. Vervolgens graaft zij zich in de kade zodat zij en haar eitjes veilig zijn. “Door dat graven in de kades worden de sloten breder en ondieper en de kades instabiel en dat zorgt voor grote problemen”, legt Kampen uit.

Daarnaast tast de Amerikaanse rivierkreeft ook de biodiversiteit en de waterkwaliteit aan. “Ze eten alles: planten, kleine waterdiertjes, dode vis en als het moet zelfs elkaar. Dat zorgt ervoor dat er geen leven meer in het water zit. Voorheen hoorde je volop kwakende kikkers, nu vang je er zelden nog een. Dat komt allemaal door die kreeften”, vertelt Kampen.

Proef slechts in één gebied
De grote vraag is waarom er niet eerder iets is gedaan aan het wegvangen van de Amerikaanse rivierkreeft. Volgens Nancy Meijers van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is het niet zo gemakkelijk als het lijkt: “De Krimpenerwaard heeft zo’n 3500 kilometer aan sloten dus waar moet je beginnen?”

De proef is uitgezet in één gebied in de Krimpenerwaard met vierentwintig sloten. Bij elkaar is dit zo’n zestien kilometer. “We hebben daar nu al 150 fuiken en vierhonderd korven nodig en die moeten twee keer per week geleegd worden om die rivierkreeften weg te krijgen. Moet je voorstellen dat je dat moet opschalen naar 3500 kilometer. Daarbij heb je te maken met grondbezitters waarbij je op het land moet komen”, legt Meijers uit.

Culinaire maaltijd voor Blijdorp
Voor deze proef worden de korven en fuiken twee wekelijks geleegd door beroepsvissers. Na de leging worden de kreeften gewogen en gemeten. “Zo kunnen wij bijhouden of de kreeften naarmate de proef groter of kleiner worden en of er minder kilo’s worden gevangen”, laat Kampen zien.

Vervolgens gaan de kreeften naar een bijzondere bestemming. “De meeste gaan naar restaurants om bereidt te worden en vervolgens opgegeten”, zegt De Waard. “De overgebleven kreeften gaan naar Blijdorp als voedsel voor de dieren.”

Proef van drie jaar
De komende drie maanden wordt er nog gevist op de rivierkreeft. Daarna worden de eerste resultaten geëvalueerd en wordt er gekeken hoe de pilot verder gaat. “De hoop is dat er volgend jaar als we weer gaan vissen er veel minder kreeften aanwezig zijn”, laat Meijers weten.

“De proef duurt voorlopig drie jaar. Mochten we eerder iets te weten komen over wat we moeten doen dan zullen we ook wel eerder een stap zetten. Maar voorlopig zeggen we drie jaar een proef en dan hopen we dat we echt een goed onderbouwde methode hebben waar we geen spijt van krijgen als we die gaan inzetten”, zegt Meijer.

Door Billie Twigt.

Dit bericht is 3992 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief