Archieven

Dit bericht is 1951 keer gelezen

REGIO – In navolging van het landelijk project ‘Buurtkastjes’ stelt Welzijn Krimpenerwaard een tiental exemplaren ter beschikking. Zo helpen bewoners elkaar door producten met elkaar te delen.

“Een buurtkastje is een buitenmeubel waarin je producten kunt doneren. Denk aan levensmiddelen, kleding en verzorgingsproducten. Landelijk is dit al enige tijd een bekend project”, licht welzijnscoördinator Marjolein van Leeuwen (48) toe. “Het idee is om in je voortuin een kast te plaatsen. Deel wat je kwijt kan en neem mee wat je kan gebruiken.” Belangrijk is dat de groep mensen, die het financieel minder hebben, hiervan profiteren.

Succes
Dat een dergelijke kast ruilen als positief effect heeft herkent ook Mariëlle Muit (42). Aan de Dorpsstraat 20 in Krimpen a/d Lek heeft zij afgelopen december een weggeefkast geplaatst. “Via Social Media ben ik geattendeerd op dit initiatief”, vertelt ze enthousiast. “Direct vanaf het begin loopt het storm met geven en nemen. Ik krijg regelmatig de vraag van mensen of ze iets mogen ruilen.”

Via de kringloopwinkel tikte ze een mooie kast op de kop. Een bevriend timmerman maakte het geschikt voor gebruik en vooral waterdicht. Een niet onbelangrijke rol voor het succes is weggelegd voor postbode Willem Pols. “Die heeft flink reclame gemaakt in het dorp”, schatert ze.

Schrijdende verhalen
Via de facebookpagina ‘Weggeefkast Krimpen aan de Lek’ deelt Mariëlle regelmatig de laatste nieuwtjes. “Dagelijks ontvang ik privé reacties met tips en vragen. Af en toe maak ik ook een praatje met degene die bij de kast komen. Kippenvel krijg ik bij de soms schrijdende verhalen dat mensen het financieel zwaar hebben.”

Overigens is het niet de bedoeling dat iemand, ook al kan hij of zij het goed gebruiken, de hele kast leeghaalt. Maximaal geldt twee tot drie artikelen per persoon. In Vlist staat sinds enige tijd eveneens een buurtkast. Beide initiatieven zijn waardevolle input voor het gestarte initiatief van Welzijn Krimpenerwaard.

Verbinden
“Onze website is het platform met onder andere een topografische kaart. Daarop zie je alle initiatieven, zowel landelijk als in de regio”, legt Marjolein de plannen uit. “Met behulp van sponsors en activiteitencentrum De Buurtschuur in Lekkerkerk zijn tien kastjes gemaakt die ter beschikking worden gesteld.” Inmiddels heeft Marjolein diverse aanvragen ontvangen, nog voordat het project is uitgerold. “Dit initiatief verbindt mensen, je draagt zorg voor elkaar en het bestrijdt armoede. Vanuit Welzijn is dit één van onze opdrachten om te faciliteren.”

Informatie hierover binnenkort op de website www.welzijnkrimpenerwaard.com.

Dit bericht is 1951 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief