Archieven

Dit bericht is 1294 keer gelezen

HAASTRECHT- Project Zonneroos Haastrecht is afgelopen zaterdag geopend tijdens de Open Energiedag. Energiecoöperatie Waardstroom heeft in samenwerking met melkveebedrijf Aantjes-Blokhuis een duurzaam energieproject ontwikkeld van 630 zonnepanelen op het dak van een veestal van ca. 200 koeien.

Dit project is bedoelt voor inwoners uit de Krimpenerwaard die niet de mogelijkheid hebben om op hun eigen dak zonnepanelen te plaatsen. Bijvoorbeeld mensen die een te klein dak hebben of in een appartement wonen. Maar ook ouderen kunnen hierbij aansluiten.

“Stel je overweegt om zonnepanelen te nemen, maar wellicht binnen een paar jaar ga je naar een appartement dan is dit een goede mogelijkheid voor hen. Dat kunnen overwegingen zijn om bij ons aan te sluiten en de belangstelling blijkt, achteraf, enorm”, meldt Ton Pfaff van energiecoöperatie Waardstroom. “Je kan je inschrijven voor de productie van de zonnepanelen op dit dak. Dus wat de zonnepanelen leveren, daar krijg je jouw aandeel van.”

Postcoderoos
Deelnemen gaat per postcoderoos. “We zitten hier nu in Haastrecht, maar ook de postcodes die hieromheen liggen; Stolwijk, Vlist, Gouderak en zelfs een aantal mensen uit Goverwelle doen hier mee”, vervolgt Pfaff. “Dat is ons eerste begin, want er zijn allerlei regeltjes in Nederland. We moeten een bepaald aantal mensen uit die zonneroos hebben die deelnemen. Hebben we dat aantal gehaald, dan mogen ook personen die verder weg wonen deelnemen.”

De opening werd onder andere verzorgd door wethouder Wisja Pannekoek. “Voor ons als gemeente is het heel belangrijk dat deze coöperatie laat zien dat als je zelf geen plek hebt op je dak of dat niet wil, dat je als inwoner ook in een groot project kan meedoen. Om wel te zorgen dat je zelf zo veel mogelijk energie gaat opwekken.”

Meerdere projecten
“In dit gebied heeft de gemeenteraad gezegd: wij willen inzetten op zon op dak. Er zijn heel veel energiemogelijkheden, denk daarbij aan kleine windmolens op de boerenerven. Voor nu ziet de gemeenteraad de meeste potentie in zon op dak. Want als je zonnepanelen op land gaat zetten dan gaat dat ten koste van landbouwgrond en niet iedereen vindt dat even mooi”, zegt wethouder Pannekoek.

Er liggen meerdere van deze projecten op de stapel volgens Pfaff. “Dit project is gelanceerd met een subsidieregeling van vorig jaar en die was gunstig. Helaas zijn de subsidies verlaagt, niet alleen voor ons maar voor heel Nederland. Daardoor kunnen dit soort projecten bijna niet gerealiseerd kunnen worden. Maar we hebben goede hoop dat eind dit jaar nieuwe subsidies zullen komen. Als dat zo is dan staan wij klaar om nieuwe projecten te ontwikkelen. Er is al contact met bedrijven die hun dak ter beschikking willen stellen”, aldus Pfaff.

 

 

Dit bericht is 1294 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief