Archieven

Dit bericht is 1617 keer gelezen

BERGAMBACHT – Het project de nieuwe Veerstoep in Bergambacht kan doorgaan. De raad heeft dinsdagavond besloten om nog een miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project. 

In maart 2021 is er al een extra krediet gegeven van 720.000 euro voor hetzelfde project. Nog geen jaar later klopt het college weer aan bij de raad. Nader onderzoek wijst uit dat de bodem veel slapper is dan vooraf gedacht. Deze slappe bodem, de zwaardere constructie en de stijgende materiaalprijzen maken dat de prijs nu weer zo fors is gestegen.

Deze keer is er zelfs meer dan een miljoen euro extra nodig om het project door te kunnen laten gaan. Inmiddels zijn er al veel kosten gemaakt (ca. 3,1 miljoen). Mede hierdoor vinden de meeste raadsleden dat stoppen geen optie meer is. “We zitten nu op een punt dat de rekening zo hoog is geworden dat we niet meer terug kunnen”, zei Cees van der Graaf, fractievoorzitter PvdA.

‘Zijn geschrokken’
“Toen we hier voor het eerst mee geconfronteerd werden zijn wij, net als andere fracties, geschrokken. We kunnen nu niet anders dan hiermee instemmen, zodat er zo snel mogelijk verder kan worden gegaan met bouwen”, aldus Anthony Tom van de ChristenUnie.

“Wat we niet hebben kunnen voorzien is de prijsstijging en de grote verschillen in de ondergrond op zo’n kleine afstand. Wat ons betreft gaan we ermee door. Nu stoppen zou zonde zijn van alle inzet”, sprak Pascal Zuijderwijk, fractievoorzitter van de VVD. Ook de VGBK vindt stoppen geen optie, zij noemen het een ‘met de rug tegen de muur’ kwestie.

‘Weer een miljoen erbij’
“Menig inwoner hoor ik zuchten: weer een miljoen erbij. Ze gooien bij de gemeente met geld, maar soms kan je niet anders. Veel opties zijn afgewogen, maar helaas telkens met de zelfde conclusie, namelijk dat dit het moet worden”, zei Jeffrey van de Lagemaat, fractievoorzitter van D66.

De enige partij die niet meegaat is Pro Krimpenerwaard. “Zowel in de commissie als in de raad hoor ik steeds over met de rug tegen de muur staan. Dat vind ik geen term. Wij zitten hier om verantwoording te dragen”, aldus fractievoorzitter Ad Struijs. Zijn partij diende ook een motie in, waarin ze willen dat er een onafhankelijk onderzoek zal worden gedaan naar de hele kwestie. Die motie is verworpen.

Brief
Veel raadsleden vinden de houding van Rijkswaterstaat en de provincie teleurstellend. Zij willen geen extra bijdrage leveren, waardoor alle extra kosten op het bordje van de gemeente komen. De ChristenUnie komt daarom met een idee om een brief te sturen namens de raad en het college om hun ongenoegen te uiten.

Met het beschikbaar stellen van een miljoen euro kan de bouw in juni beginnen. Volgens de planning zal het later dit jaar worden opgeleverd. Tot die tijd kan de veerpont blijven varen. Deze maakt tot de oplevering gebruik van de huidige aanmeerplaats.

Dit bericht is 1617 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief