Archieven

Dit bericht is 4264 keer gelezen

BERKENWOUDE – “Dat wij een nieuw kerkgebouw willen neerzetten in een tijd waarin veel kerken worden gesloten of een andere bestemming krijgen is best bijzonder”, vertelt Bram ter Harmsel, scriba van de Gereformeerde Gemeente Berkenwoude.

Over het waarom hoeft hij niet na te denken. “Door de groei van onze geloofsgemeente in de afgelopen jaren is het huidige gebouw aan de Prinses Beatrixstraat te klein geworden.” De kerk telt 270 zitplaatsen maar iedere week moeten er stoelen worden bijgeplaatst om de ongeveer vierhonderd gemeenteleden die de dienst willen bijwonen een plek te geven. De groei van de gemeente is volgens de Ter Harmsel in de eerste plaats het gevolg van het feit dat velen in Berkenwoude en omgeving dezelfde vorm van geloofsbeleving ervaren en vanwege het grote aantal jongeren in de gemeenschap. Ongeveer de helft van het aantal gemeenteleden is onder de 25 jaar en dat is in vergelijking met andere kerkgenootschappen veel.

Er is lang gewikt en gewogen over de vraag of het huidige kerkgebouw zou moeten worden uitgebreid of dat er een nieuwe kerk zou moeten komen. Gekozen is voor het laatste, omdat de eerste optie eigenlijk geen kans van slagen heeft. Het gebouw staat midden in een woonwijk en er zijn nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden. Het oog viel uiteindelijk op een kavel aan het Oosteinde net buiten de dorpskern. Op het terrein, inmiddels eigendom van de Gereformeerde Gemeente, stond een oude boerderij die onlangs is gesloopt.

Vervolgens stond de wijziging van de bestemmingplannen van zowel de oude als de nieuwe locatie op het programma. “Nog best een ingewikkeld traject.” Om het oude kerkgebouw te kunnen verkopen moest daar een woonbestemming aan worden toegekend en het terrein aan het Oosteinde moest een bestemming ‘maatschappelijk’ krijgen. Dat proces nam geruime tijd in beslag, mede omdat omwonenden rond de nieuwe locatie zich zorgen maakten over de omvang van het nieuwe complex en de toename van de verkeersdrukte in hun straat. “We zijn in gesprek gegaan met onze toekomstige buren en hopen hun bezwaren te hebben kunnen wegnemen.” Met de goedkeuring van de bestemmingsplannen is de realisatie van het nieuwe kerkgebouw weer een stap dichterbij. Als de bouw in het tweede kwartaal van het volgende jaar kan beginnen, hoopt de gemeente de ingebruikname medio 2021 te laten plaatsvinden.

Het kerkgebouw met een woning die als pastorie kan dienen krijgt de uitstraling van een schuurkerk die past in het landschap. Rondom de gebouwen komt beplanting die overeenkomt met de groene omgeving. Architectenbureau Born uit Middelharnis maakte een ontwerp dat er niet heel kolossaal uitziet en toch plaats biedt aan 450 zitplaatsen. “Bovendien is er voldoende zaalruimte voorzien waarin onze verenigingen en clubs hun activiteiten kunnen organiseren.” Dat is essentieel want de Gereformeerde Gemeente is een hechte gemeenschap waarin de leden elkaar naast de kerkdiensten veelvuldig ontmoeten en samen dingen doen. “We zien om naar elkaar”, aldus Bram ter Harmsel.

De aankoop van de grond en de bouw van de kerk wordt geheel uit eigen middelen gefinancierd. Er zijn en worden inzamelingsacties gehouden en bijna honderd procent van de gemeenteleden heeft toegezegd financieel te willen bijdragen aan de totstandkoming van de kerk. Het draagvlak om dit te realiseren is groot. Ook dat is omzien naar elkaar.

Dit bericht is 4264 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief