Archieven

Dit bericht is 3976 keer gelezen

LOPIK – Op 23 juni 2022 ging de eerste schop in de grond bij de Utrechtse uiterwaard Salmsteke. Dit was het officiële startsein van de uitvoering van een integraal project waar dijkversterking wordt gecombineerd met de ontwikkeling van natuur en recreatie. Innovatie, duurzaamheid en efficiëntie staan centraal bij het project Sterke Lekdijk. Deze dijkversterking is leidend voor de volgende dijkversterkingen in Nederland.

Sterkte Lekdijk
Het project Salmsteke is één van de zes deeltrajecten van het hoogwaterbeschermingsprogramma Sterke Lekdijk. Het haakt aan bij de gebiedsontwikkeling Salmsteke Ontkiemt! en gaat als eerste in uitvoering. Naar verwachting is het werk eind 2023 afgerond.

Riviernatuur en recreatie
In de uiterwaarden streven we naar rijkere natuur, onder andere door een getijdegeul aan te leggen, die verbonden is met de Lek. We plaatsen er ook rivierhout in. Er komt ruimte voor stroomdalgrasland en glanshaverhooiland en we verbeteren het moeras rond de oude kleiputten. Voor de recreanten komen er een zwemvijver met strand, wandelpaden en een paviljoen.

Meer efficiëntie, meer snelheid, minder overlast
Partners in dit project zijn Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, gemeente Lopik, recreatieschap De Stichtse Groenlanden en Staatsbosbeheer. Door in deze samenwerking werkzaamheden te combineren en kennis en kunde te bundelen, kunnen beide projecten in één keer worden uitgevoerd door één aannemer. Dat zorgt voor meer efficiëntie, meer snelheid en minder overlast voor de omgeving.

Graafmachine op waterstof
Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt een van de eerste rupsgraafmachines in Nederland ingezet. Aannemer Mourik Infra heeft deze in eigen huis ontwikkeld en gebouwd, speciaal voor dit project. Een belangrijke stap naar een volledig emissieloze aanleg van de dijkversterking in 2029.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden

Dit bericht is 3976 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Recreatieterrein Salmsteke op de schop

  • Wat een complete waanzin is dit.
    Er ligt een uitspraak van de rechter dat er 90% stikstof reductie gedaan moet word.
    Houden ze zich hier aan. Nee. Waterstof kraan wordt met fossiele brandstof gemaakt. Dus Max 70% reductie.
    Waterstof kraan is meer afwezig geweest als dat die gegraven heeft. Alles voor bühne.
    Binnenkort is er nog een definitieve zitting of alles wel volgens het boekje is gegaan. Daar zijn de meningen nog over verdeeld.

  • Heeft die Rechter nu ook al verstand van milieu en klimaat?
    Er is m.i geen stikstof probleem
    Je kan tegenwoordig alles meten
    Dus zal je ook overal wat te meten vinden, zeker al die D66
    Bestuurders, als die verdwijnen zijn er sowieso heel veel problemen opgelost.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief